Autófelszerelés Blog

Hogyan válasszunk kerékpár tartót

2016.06.20 10:14

Hogyan szállíthatjuk a biciklinket biztonságosan?

… vagy a család összes bringáját egyszerre... Lassan (talán) végképp beköszönt a nyár... A kirándulást, családi programot és a testmozgást pedig minden másnál magától értetődőbben köti össze a bicikli. A jó biciklis útvonalakért, a látnivalókért azonban sokszor messze kell utazni, és valahogyan meg kell oldani a kerékpárok szállítását is...


Ha kész a terv, mikor és hányan utazunk, az alábbiakat kell megfontolni a biciklik szállításával kapcsolatban: milyen szállítási módot tesz lehetővé az autónk típusa, milyen szállítási mód felel meg a kerékpároknak (nem mindegy például, hogy karbonszálas vagy hagyományos, női vagy férfi bicikliről van szó), mi a legkényelmesebb nekünk, milyen megoldással illeszkedhetünk biztonságosan és szabályosan a forgalomba. Kerékpártartó vásárlásakor minden szempontot mérlegeljen!

A felszerelés módját illetően három típus közül választhatunk. Biciklinket szállíthatjuk az autó tetején, a vonóhorogra szerelt szállítón vagy a hátsó ajtóra rögzített tartón. Legelterjedtebb és legolcsóbb megoldást a szinte bármely hagyományos tetőcsomagtartóra illeszthető kerékpártartók jelentik, melyeken akár 4-5 kétkerekűt is magunkkal vihetünk. Praktikusnak hangzik; az már mérlegelés kérdése, hogy ezzel együtt szívesen választjuk-e a viszonylag megerőltető föl-és lepakolást, valamint hogy nagyobb fogyasztással, nagyobb menetzajjal, kisebb menetstabilitással fogunk utazni.
Csak minimálisan nő a légellenállás és az üzemanyag-fogyasztás, sőt, megkönnyítjük a fel-és lehelyezést, ha a hátsó ajtóra rögzített hordozó mellett döntünk, bár ezt csak meghatározott autótípusoknál tehetjük. Ennél a megoldásnál azonban nehéz a csomagtartóhoz férni és az ajtózsanérok sem biztos, hogy hálásak lesznek érte. Vonóhorgos járművek számára legjobb megoldás, ha a horogra szereljük a tartót: könnyű rögzítés, egyszerű pakolás, nem változik sem a légellenállás, sem a fogyasztás. Pici kompromisszum, hogy a vonóhorgos bicikliszállító használatakor az autó farnehézzé válik, illetve talán ekkor koszolódnak leginkább a bringák...

Kerékpár szállításakor mindig tartsa szem előtt, hogy a rosszul rögzített szállítószerkezet, illetve a szállítószerkezeten rosszul rögzített bicikli veszélyezteti a menetstabilitást. Az efféle teherrel közlekedő jármű pedig minden esetben különös figyelmet kíván kanyarban, oldalszél esetén vagy fékezéskor, parkolásnál. A közutakon való bicikliszállítást a KRESZ is szabályozza. Annak érdekében, hogy ön ne veszélyeztessen másokat, illetve hogy ne büntethessék meg, tájékozódjon és tartsa be a jogszabályokat!