Autófelszerelés Blog

Száguldás két keréken!

2019.04.12 10:00

Mivel hazánk igen előkelő helyen áll azon az európai listán, amely azt mutatja, a lakosság hány százaléka használja rendszeresen a kerékpárját, utánajártunk egy igen fontos, ám sokak számára valószínűleg ismeretlen szabálynak: mennyivel mehet egy biciklis?

Elsőre talán fura lehet a kérdés, mert nem valószínű, hogy bárki kapott volna már hazánkban csekket kerékpáros gyorshajtásért, ettől függetlenül a szabály létezik, tehát aki mostanáig azt hitte, hogy annyival teker, amennyivel akar, az bizony tévedett. Jobban belegondolva már egyáltalán nem tűnik olyan furcsának, hogy a kerékpárosok számára is megszabnak sebességhatárokat, hiszen a modern, könnyű és áramvonalas kerékpárokkal már egy átlagos bringás is alaposan fel tud gyorsulni, hogy a profikról ne is beszéljünk. Az egyórás kerékpározás világcsúcsa jelenleg 54,526 km, amit természetesen sík terepen állított fel a brit Bradley Wiggins – gondoljunk csak bele, mire lehet képes egy gyakorlott versenyző, ha felüljáróról, emelkedőről vagy éppen egy hegyoldalról száguld lefelé.

A KRESZ jelenleg hatályos szabályai szerint úttesten, kerékpársávban, leállósávban és útpadkán – lakott területen kívül és belül – 40 km/órával tekerhet egy biciklis. Ha azonban van fejvédő sisakja, nem szállít utast, és lakott területen kívül van, akkor 50 km/órás sebességre is felgyorsíthat. Eddig ebben nincsen semmi meglepő, az igazi furcsaság most következik: ha egy biciklis nem az úttesten közlekedik, hanem kerékpárúton – amit ugyebár kimondottan kerékpárosoknak építettek –, akkor bizony le kell lassítania, ott ugyanis 30 km/óra a maximális megengedett sebesség, akár lakott területen belül, akár azon kívül teker. Ráadásul, ha a kerékpárút gyalogúttal van kombinálva, akkor még inkább vissza kell venni a tempóból, és már csak 20 km/órás sebességgel szabad repeszteni.
Abból is gyakran szokott vita kerekedni kerékpárosok és gyalogosok között, hogy előbbinek szabad-e bicikliznie járdán. A KRESZ szerint igen, de kizárólag akkor, ha az úttest alkalmatlan kerékpározásra, de akkor is legfeljebb 10 km/órás sebességgel.
Ha nem rémisztette el ez a sok újonnan megismert szabály, és megjött a kedve a biciklizéshez, akkor hajrá, elő a bringákkal! Amennyiben gondot okoz a kerékpárok szállítása, keresse fel az autofelszerelesek.hu webáruházát, és válogasson kiváló minőségű, vonóhorogra vagy tetőre szerelhető kerékpártartóink között!