Autófelszerelés Blog

Sötétben is biztonságosan

2019.08.21 13:20

Bár mostanra az életünk részévé vált, nem volt mindig egyértelmű, hogy sötétben is lehet közlekedni. Éjszakai utazásra évszázadokon át csak a legmerészebbek vállalkoztak, és manapság is kell hozzá némi bátorság, sötétben vezetni ugyanis sokkal nehezebb, mint fényes nappal.

Akadnak persze olyanok, akik szeretnek sötétben vezetni, mert azt mondják, olyankor kevesebb az autó az utakon, ráadásul napszállta után csak a tapasztaltabb sofőrök merészkednek ki a forgalomba, ez azonban nem mindig igaz, elvégre a téli hónapokban gyakran már délután ötkor vaksötét van, márpedig az még bőven az esti csúcsforgalom időszaka. Aki autóval rendelkezik, az óhatatlanul is kerül olyan helyzetbe, hogy kénytelen sötétben is autóba ülni, nézzük, mit tehet annak érdekében, hogy épségben haza is érjen!

1. Ezerszer hallott jó tanács, hogy fáradtan soha ne üljünk autóba, ez azonban este fokozottan igaz, sötétben ugyanis hajlamosabbak vagyunk elszundítani egy-egy pillanatra, márpedig a volán mögött ez végzetes lehet. Ugyanezért kerülendő a nehéz ételek fogyasztása is vezetés előtt, mert növelik az álmosságérzetet, és csökkentik a reakcióidőt.

2. A fényszórók megfelelő beállítása nem csak azért fontos, hogy jobban lássuk az előttünk elterülő sötét útszakaszt, hanem azért is, hogy ne vakítsuk el a szembejövő autósokat, mert ha ők elveszítik az uralmukat a jármű felett, annak mi is megisszuk a levét. Ügyeljünk a reflektor rendeltetésszerű használatára is, lakott területen belül soha ne kapcsoljuk be, azon kívül is csak akkor, ha teljesen biztosak vagyunk benne, hogy senkit nem zavarunk vele.

3. Ha sötétben vezetünk, ajánlatos az út jobb széle felé irányítani a tekintetünket, egyrészt azért, hogy a szembejövő autók rosszul beállított fényszórói vagy bekapcsolva felejtett reflektorai ne vakítsanak el, másrészt hogy hamarabb kiszúrjuk az út mellett – vagy már az úton – csillogó pontpárokat, amelyek odatévedt őzek vagy más állatok jelenlétére hívhatja fel a figyelmünket.

A legfontosabb persze, hogy pihentek és figyelmesek legyünk, ebben segíthetnek az olyan apró, de nélkülözhetetlen eszközök, mint például az Autófelszerelések.hu kínálatában megtalálható csúsztatható kartámasz.