Autófelszerelés Blog

Milyen a jó tetőbox?

2019.07.30 10:18

Írtunk már róla, milyen apró trükkökkel lehet maximálisan kihasználni egy autó csomagterét, és arról is ejtettünk már szót, hogy az autózás hajnalán hova pakolták bőröndjeiket az automobillal utazók, ezúttal pedig azt járjuk körül, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni tetőbox vásárlásakor, ha az autó csomagtere végképp kicsinek bizonyul.

A tetőbox mérete
Vásárlás előtt mindenképpen mérjük le azt, amit a tetőboxba szándékozunk pakolni, nehogy úgy járjunk, hogy pont az a három centi hiányzik, ami miatt nem tudjuk lecsukni. Logikusnak tűnhet, hogy minél nagyobbat érdemes vásárolni, hiszen abba több csomag fér, de tartsuk szem előtt azt is, nehogy túlterheljük a tetőt, ráadásul ha túl nehéz lesz a kocsi, azt a fogyasztáson is meg fogjuk érezni. Az sem utolsó szempont, hogy a tetőbox hány centiméterrel növeli meg az autó magasságát, mert ha nem figyelünk, könnyen kellemetlen meglepetés érhet egy alacsonyabb mennyezetű mélygarázsban.
A tetőbox stabilitása
A jó tetőbox könnyű és nagy teherbírású. Ha túl nehéz, az befolyásolhatja az autó stabilitását. Bepakoláskor fontos, hogy mindig egyenletesen oszlassuk el a csomagokat, és ha lehetséges rögzítsünk mindent külön, nehogy az elszabaduló holmik belülről „verjék szét” a tetőboxot. Síbakancsot vagy más, viszonylag nehezebb tárgyat például lehetőleg ne rakjunk bele, mert egy nagyobb fékezésnél akár át is szakíthatja a box falát. Soha ne pakoljunk többet a tetőboxba a gyártó által maximálisan megengedett súlynál!
Egyéb tudnivalók
130 km/h-nál ne haladjunk gyorsabban az autóval, ha tetőbox csücsül a tetején. Egyrészt azért, mert Magyarországon ennél többel tilos menni, ugyebár, másrészt mert azzal már veszélyeztetjük a boksz és az autó biztonságát is. A nagyobb autómagasság miatt arra is fel kell készülnünk, hogy a széllökésekre érzékenyebben reagál az autó, de a plusz súly miatt a kanyarokban is megváltozhat a jármű irányíthatósága, és a féktáv is megnőhet.
Az ideális tetőbox kiválasztása tehát nem egyszerű feladat, ezért forduljon bizalommal az autófelszerelések.hu szakértőihez. Kínálatunkban bármilyen márkájú személygépkocsira megtalálja a legoptimálisabb tetőboxot!