Autófelszerelés Blog

A csomagtartók evolúciója

2018.09.27 09:44

Vannak dolgok, amelyek annyira hozzátartoznak az életünkhöz, hogy eszünkbe sem jut elmerengeni azon, milyen lenne az élet nélkülük, vagy hogy mennyi mindennek kellett történnie ahhoz, hogy a hétköznapok ennyire szerves részévé váljanak. Tudja bárki, mióta számít a mindennapi rutin részének a fogmosás, ki találta fel a kanalat, vagy hol jelent meg az első papír-zsebkendő? Valószínűleg ugyanez a helyzet az autók csomagtartójával is. Mivel manapság már nincsenek olyan modellek, amelyekben ne lenne valamekkora méretű csomagtér, nem gondolkodunk azon, vajon hogyan oldották meg a csomagszállítást az első automobilok idejében. Pedig a ma ismert csomagtartók egy több száz éves fejlődéstörténet eredményei.

A 17. században az utasok csomagjait a postakocsik oldalára erősített poggyásztartó rekeszekben szállították, aztán a 19. században ezek a rekeszek átkerültek a jármű hátuljára. De hiába a jól bevált gyakorlat, az első gépjárművek megjelenésekor még fel sem merült a csomagtartó kialakítása, és egészen az 1930-as évekig extrának számított, ha valaki a bőröndjét is el tudta helyezni az autóban. Az első csomagtartók nem voltak fedettek, pusztán egy tartórácsból álltak a jármű hátulján, amelyre rá lehetett szíjazni a poggyászokat. A gyártók azonban alkalmazkodtak a vásárlói igényekhez, és hamarosan megjelentek az autó belső terében kialakított csomagtartók.
A következő mérföldkő a Ford 1950-es újítása volt, amely lehetővé tette, hogy a csomagtartó fedelét fél kézzel is fel lehessen nyitni, az pedig ne csapódjon vissza, amint elengedik. Alig egy évtizeddel később megjelentek az első távolról nyitható csomagtartók, sőt, egyes modellek hátsó lökhárítójába mozgásérzékelőt szereltek, hogy a csomagtartó fedele automatikusan kinyíljon.
Manapság már nem az számít extrának, ha egy autónak van csomagtartója, hanem azok az eszközök, amelyekkel meg lehet növelni egy modell poggyász-szállító kapacitását. Az autofelszerelesek.hu kínálatában megtalálható tetőboxok, tetőcsomagtartók és tetőkosarak ennek az igénynek a kielégítésére születtek meg.