Autófelszerelés Blog

Mellékhatások a volán mögött

2019.05.29 10:00

Az autózás több mint 130 éve íródó történetében számos fura és bizarr baleset fordult már elő, a sofőrök néha a legváratlanabb okok miatt veszítik el uralmukat a járművük fölött, aminek aztán súlyos, nem ritkán végzetes következményei lehetnek. Bár a mai személyautók egyre biztonságosabbak, és egyre több követelménynek illetve előírásnak kell megfelelniük, a halálos balesetek száma nem csökken, aminek elsősorban a megnövekedett autólétszám az oka, valamint az, hogy egyre több olyan tényező van, ami elvonhatja a vezető figyelmét.

A leggyakoribb figyelemelterelő természetesen a különböző kütyük használata, de ugyanilyen veszélyes a vezetés közben evés-ivás, valamint egy olyan faktor, amiről kevesebb szó esik, de szintén jelen van az életünkben: a gyógyszerszedés.
A gyógyszerekhez mellékelt használati utasítást ritkán szoktuk végigböngészni, de még aki megteszi, az sem fordít különösebb figyelmet a felsorolt lehetséges mellékhatásokra, mert nem akarja magát idegesíteni. Pedig sokszor életek múlhatnak ezen. Évről-évre nő Magyarországon (és világszerte) a rendszeres gyógyszerhasználók száma, és bizony ritka az olyan készítmény, amelynek ne lenne valamilyen mellékhatása. Minden mellékhatás kellemetlen, ám azok, amelyek csökkentik a reakcióidőt, vagy álmosságot, szédülést okoznak, életveszélyesek lehetnek vezetés közben. A fájdalom rontja a koncentrálóképességet, de sajnos a fájdalomcsillapítók többségének ugyanez az egyik mellékhatása. A túl alacsony vagy túl magas vérnyomás szintén nem ideális a vezetéshez, egyes vérnyomáscsökkentők azonban okozhatnak álmosságot, megnyúlt reakcióidőt. Az allergiás betegségekre felírt antihisztaminoknak is az álmosság az egyik mellékhatása, ezért szokták estére rendelni a gyógyszer szedését, de természetesen este is előfordul, hogy autóba kell ülnie az embernek.

Az autófelszerelések.hu azt javasolja mindenkinek, hogy egyeztessen háziorvosával a vezetési szokásairól, mielőtt rendszeres gyógyszerszedésbe kezd. Ha pedig egy kis kényelemre vágyik a volán mögött, akkor válasszon kínálatunkból egy kartámaszt, ami a leghosszabb utat is elviselhetőbbé teszi.