Autófelszerelés Blog

Hány autó van a világon?

2019.02.27 10:00

Röviden: sok. Bővebben: nagyon sok. Pontos számot természetesen ugyanúgy nem lehet mondani, mint ahogy arra a kérdésre sem lehet egzakt választ adni, hány ember él a Földön, hiszen a helyzet gyakorlatilag másodpercenként változik, de a legutóbbi adatokat összesítve szakértők úgy becsülik, hogy nagyjából 1,4 milliárd személygépkocsi, teherautó, kamion illetve busz van forgalomban a világon. Ijesztően magas szám, aminél csak a növekedés üteme ijesztőbb, ugyanis ha ilyen tempóban „szaporodnak” az autók, akkor 2040-re számuk elérheti a 3 milliárdot is.

Természetesen bolygónk közel 8 milliárd lakója nem egyenlő arányban részesül a gépjárművekből, de vajon melyik országban van a legtöbb autó? Sokan kapásból rávágnák, hogy az USA-ban, de ez csak egészen a legutóbbi évekig volt igaz, mostanra ugyanis Kína beelőzte a nagyjából 270 millió négykerekűvel rendelkező Egyesült Államokat, és hacsak nem történik valami egészen váratlan, akkor előnye egyre nagyobb lesz, mert az 1,3 milliárd lakosú Kínában még mindig csak 300 millió autó van forgalomban.

Valamivel pontosabb képet ad az országok fejlettségéről, ha azt vizsgáljuk, fejenként hány autó van egy országban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2016-os adatai szerint egészen meglepő országok szerepelnek az első ötben. Az USA negyedik helye nem meglepetés, az már sokkal inkább, hogy az első három helyen sorrendben Finnország, Andorra és Olaszország áll, míg az ötödik Malajzia. Az pedig egészen döbbenetes adat, hogy Finnországban és Andorrában személyenként 1,07 illetve 1,05 autót tartanak hivatalosan számon, pedig ebben a csecsemők és az idősek is benne vannak. Magyarország a 48. helyen szerepel ugyanezen a listán 0,38-as mutatóval.

Arról nincs adat, hogy a hazánkban regisztrált mintegy 3,7 millió gépjárműből hány rendelkezik hólánccal, de az autofelszerelesek.hu kínálatában garantáltan minden típusra megtalálható a megfelelő méretű hólánc, hogy a magyar autósok a legnagyobb téli zimankóban is biztonságosan tudjanak közlekedni.