Autófelszerelés Blog

Két évszázad két keréken

2019.10.30 10:00

Sokan talán nem is tudnak róla, de a magyar biciklis nemzetnek számít, hiszen egy közelmúltban készült felmérés szerint nálunk a lakosság kétharmada biciklizik, amivel Európában az előkelő negyedik helyen állunk, csak a hollandok, a dánok és a finnek előznek meg bennünket. Erre a hazai KRESZ is reagált, a magyar kerékpárosokat ugyanis sokkal több szabály köti gúzsba, mint amennyiről legtöbbünknek tudomása van. De mikor kezdődött ez a történet?

Az első kerékpár
1817-ben Németországban született meg a mai kerékpárok őse, amely már kormányozható volt, pedálokkal azonban még nem rendelkezett, ezért a manapság kisgyerekek használta futóbiciklikhez hasonlóan kellett hajtani. Az első dokumentált út során a 22 kg-os, fából készült szerkezettel alig egy óra alatt 13 km-es távolságot sikerült megtenni. Népszerűsége azonban rövid életűnek bizonyult, mert a sok baleset miatt egyes országokban be is tiltották. A század második felében megjelentek a megnagyobbított első kerékkel rendelkező velocipédek, ezek azonban nem tudtak széles körben elterjedni, és megmaradtak a kalandkedvelő férfiak szórakozásának. A mai biciklikre már nagyon hasonlító, lánchajtásos biztonsági kerékpárok az 1880-as években kerültek forgalomba Angliában, és ezek végre mindenki számára elérhetővé tették a biciklizést.

A biciklizés elterjedése
A kerékpározás a 20. század első felében egyre népszerűbb lett Európában, Amerikában azonban a század elején megjelentek az automobilok, és a biciklik helyett ezek váltották fel az addigi lovas közlekedést. Míg Európában a kerékpározás megmaradt a felnőttek közlekedési eszközének, Amerikában ezekben az évtizedekben elsősorban gyerekek számára készítettek bicikliket. Az 1930-as években jelentek meg az első váltós kerékpárok, ezek már ugyanazon az elven működtek, mint a ma használt modellek. Manapság egyre elterjedtebbek az úgynevezett rekumbensek vagy „fotelbringák”, amelyeket hátradöntött ülő- vagy fekvőpozícióban lehet tekerni.

Klímaváltozástól terhelt világunkban fontos szerep jut a kerékpároknak, ezért nagyon fontos, hogy kényelmesen tudjuk szállítani őket, ebben segítenek az Autófelszerelések.hu kínálatában megtalálható, vonóhorogra és tetőre szerelhető kerékpártartók, amelyekkel akár három-négy kerékpár is biztonságosan szállítható.