Autófelszerelés Blog

Hogyan óvjuk meg az autót a téli hidegtől

2019.11.28 10:00

Magyarországon ritkán fordulnak elő hosszan tartó, szélsőséges hidegek, de azért minden télen akadnak olyan napok vagy hetek, amikor tartósan mínuszban van a hőmérő higanyszála. A hazánkban forgalomba helyezett autók nagy részét nem ilyen időjárásra tervezték, ezért érdemes odafigyelni néhány dologra, ha nem akarunk pórul járni a hidegben. Nézzük, mik a legfontosabb tudnivalók!

Kell-e téli gumi?
Annak ellenére, hogy még mindig vannak, akik a téli gumit csak egyfajta bujtatott adónak tartják, szerencsére egyre kevesebb autóst kell győzködni a téli abroncsok valódi hasznáról. Hazánkban egyelőre nem kötelező felszerelni őket a legnagyobb havazásban sem, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes beruházni egy garnitúrára. Természetesen a téli gumi sem óv meg a balesetektől vagy a megcsúszástól, de egyértelműen jobb a tapadása és csökkenti a fékutat, márpedig sokszor pont azon a néhány méteren múlik, hogy baleset lesz-e egy veszélyes helyzetből vagy sem.

Kell-e melegíteni a motort indulás előtt?
Ez a kérdés legalább annyira megosztja az autósokat, mint a gasztronómiával foglalkozókat az, hogy a paradicsom gyümölcs-e vagy zöldség. Egyesek esküsznek rá, hogy a mai, modern gépjárműveket már úgy tervezték, hogy azonnal el lehessen indulni velük, és egy helyben berregés helyett egy ideig inkább érdemes kíméletesebben nyomni a gázt, amíg a motor eléri az üzemi hőfokot. Mások szerint azonban minél tovább járatjuk a motort indulás előtt, annál jobb. Mint a legtöbb esetben, ennél a kérdésnél is érdemes az arany középutat választani. A legtöbb autónak jót tesz, ha melegszik 1-2 percet, mielőtt útnak indul, de ennél tovább felesleges üresben járatni a motort.

Motorolaj
Télen különösen fontos a megfelelő minőségű motorolaj használata, ezért ha lehet, ne az olajcserén próbáljuk összespórolni a következő nyaralás árát. Egyes gyártók csupán 20-30 ezer kilométeres olajcsere-intervallumot írnak elő, de ne higgyünk nekik! Legfeljebb 15 ezer km-ként vagy évente érdemes új olajat tölteni a motorba, hacsak nem akarjuk a motorolaj árának többszörösét költeni javításra.

Az Autófelszerelések.hu téli csomagjai segítenek az autók téli felkészítésében – hóláncok, csomagtértálcák és gumiszőnyegek minden típusra és méretre!