Autófelszerelés Blog

Tippek jég ellen

2018.12.19 10:00


Elérkezett a várva várt ünnepi időszak, hamarosan ajándékok kerülnek a karácsonyfa alá, majd kezdődik az év utolsó és egyben leghosszabb éjszakája, amikor átbulizzuk magunkat az új évbe. A december azonban nem csak kellemes dolgokat tartogat számunkra, a hideg és a korai sötétedés mindenki életét megnehezíti, és ez alól az autótulajdonosok sem kivételek. Különösen azoknak van nehéz dolguk, akik korán járnak munkába, a sötét mellett ugyanis sokszor a lejegesedett szélvédővel is meg kell küzdeniük, mire útnak indulhatnak. Az autófelszerelések.hu összegyűjtött néhány hasznos tanácsot, amelyek segítségével enyhíthetünk vagy akár meg is szabadulhatunk ettől a kellemetlenségtől.

 

Léteznek remek jegesedés-gátló folyadékok, amelyek a külső üvegfelületre permetezve ideiglenes bevonatot képeznek. Ha ennek ellenére előfordul valamilyen mértékű jegesedés, az az ablaktörlővel vagy egy gumis ablaklehúzóval gyorsan és könnyedén eltávolítható.
Bármilyen jegesedés-gátlót vagy jégoldót használunk, ha a hőmérséklet tartósan fagypont alatt van, minden hosszabb leállásnál ajánlatos felemelni az ablaktörlő lapátokat, mert ha ráfagynak a szélvédő üvegére, könnyen használhatatlanná válhatnak.
Jégkaparóval általában minden autós rendelkezik télen, de arra kevesebben gondolnak, hogy érdemes egyet a kabátunk zsebébe is rejteni, a nagy hidegben ugyanis előfordulhat, hogy befagynak, beragadnak az ajtók, és ha a jégkaparót például az ülés alatt tartjuk, akkor nehéz hozzáférni. Ráadásul ezek a jégkaparók nem véletlenül párszázforintos termékek, a nagy hidegben akár el is törhetnek, és olyankor jól jön, ha van egy tartalék.
Ha egy szórófejes flakonba 3:1 arányban ecetet és vizet teszünk, majd azt a megfagyott szélvédőre spricceljük, az oldat hatására a jég olvadni kezd. Ha ugyanezzel az oldattal előre áttöröljük az ablakot, megakadályozhatjuk, hogy lejegesedjen.
Soha, semmilyen körülmények között ne próbáljuk forró vízzel leolvasztani a szélvédőre fagyott jeget, hacsak nem akarunk azonnal beruházni egy új szélvédőre! Az hőmérsékletkülönbség miatt ugyanis az üveg berobbanhat, és akkor a jég már a legkisebb gondunk lesz.
Az autó téli felkészítése természetesen nem csak a jégkaparó beszerzéséből áll, hozzátartozik a téli gumi, a hólánc vagy a hólét felfogó csomagtértálca is. Válogasson kedvére kínálatunkban! Boldog karácsonyt és kellemes ünnepeket kíván az autófelszerelések.hu csapata!