Autófelszerelés Blog

Yakima JustClick 3+1 teszt

Egri Balázs
2019.08.07 16:48
Yakima JustClick 3+1 teszt

Yakima JustClick 3+1 vonhorgos kerékpártartó teszt

Mint a Yakima egyetlen hivatalos, magyarországi importőre, megkezdtük a márka forgalmazását. 

Ahogyan azt eddig is tettük, most is mi próbáltuk ki elsőként a termékeket, hiszen így elsőkézből adhatunk tanácsokat vásárlóinknak.

A Yakima JustClick+1-et első körben a vezetőség egyik tagja állította csatasorba, hogy megoldja a 4 fős családjának kerékpárszállítását, így most az ő tapasztalait olvashatják.

Yakima JustClick 3+1 vonhorgos kerékpártartó teszt

Mint a Yakima egyetlen hivatalos, magyarországi importőre, megkezdtük a márka forgalmazását. 

Ahogyan azt eddig is tettük, most is mi próbáltuk ki elsőként a termékeket, hiszen így elsőkézből adhatunk tanácsokat vásárlóinknak.

A Yakima JustClick+1-et első körben a vezetőség egyik tagja állította csatasorba, hogy megoldja a 4 fős családjának kerékpárszállítását, így most az ő tapasztalait olvashatják.

A Yakimával ezeket a kerékpárokat szállítottam:

  • 1 db férfi crosstreking 28”-os kerékpárt, 
  • 1 db női  crosstreking 28”-os kerékpárt,
  • 1 db 14”-os gyerek kerékpárt, 
  • illetve 1 db futóbiciklit ( ez ugyan simán befért volna a csomagtartóba is, de így sokkal kényelmesebb - és a csomagtérben is maradt elég hely).

 

Kerékpártartó első használatba vétele

Amikor kézhez vettem a terméket egyszerűen csak kivettem a dobozból és leszedtem róla a fóliát. 

Az egyik legnagyobb előnyének azt tartom, hogy - ellenben egy Thule Velocompackt-tel, vagy egy Velospace XT-vel szemben - semmit nem kellett csavarozni. Továbbá praktikus a gyártó részéről, hogy az alján található egy kisebb kerék is, így nem kellett feleslegesen cipelnem, hanem egyszerűen oda tudtam húzni  az autóhoz. 

Miután ezt megtettem, összehajtott állapotban ráraktam a vonószemre, és a kerékpárokat tartó síneket is lenyomtam. A Thule-val  vagy más gyártókkal ellentétben itt például nem kellett semmilyen külön karral rögzítenem, így “egy gonddal kevesebb” lett.

Ezután a helyére illesztettem a 13 pólusú csatlakozót, és meg is voltam. Természetesen mindenképp érdemes megemlíteni, és a gyártót dicséri, hogy a dobozba egy 7 pólusú elektromos rendszerhez is mellékelt átalakítót.

 

A +1 adapter felhelyezése 

A plusz adaptert elég csak kicsomagolni és rögtön használatra kész. Egy könnyed mozdulattal felhelyeztem, nem kellett csavarozni, elég volt csupán a sínbe helyeznem a csatlakozót és erősen rápattintanom.

Amikor végeztem, csak lezártam és már raktam is fel a bringákat.

A kerékpárok felhelyezése

A kerékpártartó sínek külön-külön is állíthatóak, így az összes, különböző méretű kerékpárhoz könnyedén konfigurálhatóak. Ez összességében azt is jelenti, hogy a tartót összezárt állapotban is sokkal kisebb helyen lehet tárolni.

A bringák felhelyezése során ügyeltem arra, hogy - hasonlóan a többi tartóhoz - belülre kerüljenek a legnehezebb biciklik, és kifelé fokozatosan az egyre könnyebbek.

Felhelyezéskor továbbá az egyik kerékpár kormányát jobbra, a következőt pedig balra, helyeztem, így folytatva a sort. Ezzel a módszerrel a kormányok is könnyedén elfértek.

Mivel a gyerek kerékpárok mérete teljesen más, így nagyon jól jött hogy a keréktartó sínek állíthatóak. Így  pár centi eltolással könnyedén be tudtam lőni azt, hogy a kormány is elférjen. (Halkan hozzáteszem, hogy ezt például a Thule termékek esetében nem lehet megoldani.)

 

Kerékpártartó karok felhelyezése

A Yakima Just Click+1-en három különböző hosszúság kar található, plusz egy rövidebb, a negyedik kerékpárnak. A karok praktikus kialakítása miatt a tartókarok nagyon gyorsan felhelyezhetőek az erre kialakított helyekre.

További pozitívum, hogy mivel sok lehetőségünk van, így bármilyen vázzal ellátott kerékpár esetében kényelmesen lehet használni. 

Külön jó ötletnek találtam, hogy a 4. kerékpár karja nem egy hosszú kar, hanem a harmadik kerékpárhoz lehet vele rögzíteni, ezért ezt is pillanatok alatt fel tudtam rakni. 

Természetesen mindegyik kar zárható és belül vastagon gumírozott, hogy ne sértsük meg a bringák fényezését.

Ezután a kerekeket racsnis műanyag hevederrel rögzítettem. Tapasztalatból mondom, hogy kézzel is könnyen rögzíthető, hiszen az 5 éves gyerekem segített a műveletben. 

 

Pakolás a csomagtartóba

A dönthetőségnek köszönhetően a könnyen hozzáfértem a csomagtérhez is.

 

További "wow" faktort jelentett, hogy a termékkel rendkívül magas (majdnem 90 fokos!) dőlésszög érhető el. Éppen ezért különösen ajánlott egyterűekhez, SUV-okhoz vagy épp kisbuszokhoz. 

Természetesen a mérnökök ügyeltek arra is, hogy egy személyautó esetében sem érjenek a földre a kerékpárok, így a “sima” autósoknak sem kell aggódniuk.

A ledöntést a JustClick hátán kialakított pedállal tudtam megtenni, egyetlen könnyed mozdulattal, a visszahajtásnál pedig csak vissza kellett emelnem és magától visszakattant a helyére.

 

Közlekedés közúton a Yakuma Just Click-kel

Mielőtt útra kel vele, javasoljuk, hogy a vonóhorgos kerékpártartók esetében egy irodában váltsa ki a "szürke" rendszámokmányt, hiszen ez a legkényelmesebb módja, hogy szabályosan is használhassa.

A családom és én a tesztelés során egy középkategóriás személyautóval mentünk, amin menet közben sem lehetett érezni, hogy fent van a 4 kerékpár. A kresz szabályait betartva teljesen kényelmesen lehetett vele közlekedni, és a fogyasztás is csupán minimálisan nőtt meg. 

Egyetlen dologra kell csupán jobban odafigyelni: hogy a parkolás során a tolatóradarral, vagy tolatókamerával felszerelt autókban ezek az extrák nem fognak működni, így fokozottan körbe kell nézni.

Az út során - mivel hátul a kerékpárok védve vannak - így nem lettek rajtuk bogarak. Esős időben viszont sajnos az elhelyezkedés miatt az autó által felvert sárból, elég rendesen kaphatnak a bringák.

 

Kerékpárok leszedése 

Amikor hazaérkeztünk, kinyitottam a zárható karokat, majd kioldottam a műanyag hevedereket is. Ezután egyszerűen leszedtem a kerékpárokat. 

Akik nehezebb bringával rendelkeznek, érdemes lehet kiegészítőként egy rámpát vásárolni, amellyel még emelni sem kell a bicikliket, elég csupán feltolni. Ez hatalmas előny például elektromos-, vagy más, nehezebb típusú kerékpárok esetén, ahol egyébként megerőltető lenne a kerékpár felemelése. 

 

Levétel a vonószemről

Miután a kerékpárokat levettem, a síneket visszatoltam alaphelyzetbe, és kézzel kihúztam a döntő pedált. Ezután már a síneket is fel tudtam hajtani és így a tartó leoldott a vonószemről. Ezután kihúztam az elektromos csatlakozót és a már említett kerekeknek köszönhetően, könnyedén behúzhatam a garázsba.

Összegzés

A szubjektív véleményem az, hogy a Yakima mint prémium gyártó, a piac egyik legjobb kerékpártartóját készítette el, éppen ezért nem véletlen, hogy Hollandiában piacvezetők ebben a szegmensben.

Rendkívül praktikus, és olyan funkciókat is tud, amelyet más prémium gyártó - akár a Thule, az Uber, vagy az Atera - sem, árban azonban a minőséghez és a tudáshoz képest kedvező nagyon kedvező. Épp ezért úgy gondolom, hogy jelenleg az egyik legjobb ár-érték aránnyal bíró termék a piacon.

Üzletünkben a Yakima termékeket kiállítva is megtekintheti.  Látogasson el Magyarország legnagyobb kerékpártartó kinálatával rendelkező üzletébe és nézze meg Ön is - hiszen az ember személyesen tud igazán meggyőződni arról, milyen is egy termék valójában.