Autófelszerelés Blog

Természetközelben: indulás vízitúrára

2016.08.03 08:19

A vízitúrák szerelmesei tudják, a szabadidőnek vízen eltöltése speciális felszerelést igényel. A speciális felszerelést pedig legtöbbször sok-sok kilométerre kell szállítani, hogy végre vízre (tóra, tengerre, folyóra, patakra) tehessük. A gondos tervezőnek ráadásul azt is figyelembe kell vennie a csomagoláskor, hogy amire szüksége lehet, az könnyen elérhető legyen, illetve amennyire és amilyen hosszú ideig csak lehetséges, azt is biztosítsa, hogy a felszerelés ne ázzon meg... Nem is olyan egyszerű feladat...

Mi az, amit biztosan össze kell csomagolni egy igazi vízitúrához? Legelső tétel: jól zárható műanyag hordók. Gyakorlatilag minden kellék ezekbe csomagolva kerül a vízi járművekbe. A nagyobbak, amelyekben a sátrakat, hálózsákokat, méretesebb holmikat kell pakolni, akár 120 literesek is lehetnek. A túrafelszerelés összekészítésekor ne felejtsük el, hogy ezt vagy az autó saját csomagterében, vagy a tetőcsomagtartón rögzítve kell a célhoz juttatni. Műanyag ládák a konzerveknek, edényeknek, mindennek, aminek nem árt, ha megfürdik. Nagy súllyal kell számolni, ami szintén az autóba vagy az autóra fér majd el. Ahogyan a kisebb, 5-10 literes ivóvizes edények, a ruhák, stb. - minden vízhatlan csomagolásban (amennyire lehet).

A legnagyobb feladat persze mégis maguknak a csónakoknak, kajakoknak és kenuknak a szállítása. Tetőcsomagtartó vagy kifejezetten erre a célra kapható szállító nélkül nem megy. Főleg akkor érdemes ezt a megoldást választani, ha 1-2 csónak kerül az autó tetejére. Ha több eszközt kell a vízpartra juttatni, válasszon inkább trailert! A kenut, kajakot mindig fejjel lefelé kell rögzíteni, nagy odafigyeléssel! A rosszul rögzített eszköz, amellett, hogy megsérülhet, balesetveszélyes is! Sőt, a jogszabály értelmében a hanyagul felkötött kajak miatt a rendőr is büntethet. Szüksége lesz hevederekre, pántokra, szivacsokra. Pakolásnál tartsa szem előtt a szállítóeszköz használati útmutatóját, valamint a tetőcsomagtartó terhelhetőségét is!

Indulás előtt ellenőrizze a KRESZ 47. paragrafusát, mely a teherszállítást szabályozza! Ügyelni kell az gépjármű össztömegére, valamint arra, hogy a rakomány se a kilátásban ne akadályozza a vezetőt, se a forgalomban lévő partnereket abban, hogy a lámpákat jól láthassák. A kajak, kenu 40-40 cm-re lóghat túl az autó elején és hátulján, az autó és a gépjármű magassága nem haladhatja meg a 4 métert. Ne feledje azt sem, hogy a rakománnyal megváltozik az autó menetstabilitása, légellenállása, kiterjedése stb. Legyen körültekintő a pakolásnál, hogy biztonságosan érkezhessen a partra, és élvezhesse az autómentes vízi életet...!