Autófelszerelés Blog

Néhány szó a takarékosságról – a takarékosság októberi világnapja kapcsán

2017.10.19 14:58

Ha azt halljuk, takarékosság vagy takarékoskodás, szinte mindig a pénz jut eszünkbe: kevesebbet kellene költeni, többet félretenni baj, betegség esetére, a gyerekek taníttatására, megélhetésére, a családi nyaralásra. Közgazdasági értelemben ez az asszociáció helytálló is, hiszen a „takarékosság elve” pontosan ezt jelenti: a jelenben képződő jövedelemből nem csupán a folyó fogyasztásra fordítani, hanem eltenni, vállalkozásba forgatni.

Ám a takarékosság több ennél! Életszemlélet, sőt, életforma. Lánykori nevén mértékletességnek nevezték, és az okosság, az igazságosság valamint az erősség mellett a négy sarkalatos emberi erény egyike volt az ókortól kezdve. A mértékletesség alkalmassá tette az embert, hogy kiegyensúlyozottan használja a teremtett javakat. Később mértéktartásnak, józanságnak nevezték, de a lényege nem változott: tudni, valójában mire van szükségünk, mennyi az elegendő, és tiszteletben tartani mások szükségleteit is.

Pont itt van a lényeg. A helyes viszony ugyanis javainkhoz évszázadok óta sem változott. A józan életű ember, különösen ha tisztában van élőhelyének alakulásával, a növekvő népesség okozta nehézségekkel, az egyre fogyó természeti kincsekből adódó problémákkal, akkor nem folyatja feleslegesen a csapból a vizet, újratölthető elemeket vásárol, ha nem szükséges, nem használ a kellőnél több nejlonzacskót, nem költ olyan ruhaneműre, amiből már tucatnyi áll a szekrényében, nem dob a szemétbe még ehető élelmiszert stb. - ezernyi módon takarékoskodik a jövőnek. Ha valaki takarékosan él (ami semmiképpen nem keverendő össze a zsugorisággal, a fösvénységgel, de még a spórolással sem), az önnevelést végez, és a gyerekeit is ebben a szellemben neveli.

Takarékosan, gazdaságosan, ökonomikus szemléletben, költséghatékonyan élni azt is jelenti, hogy kreatívan, odafigyeléssel fordulunk az élet minden olyan eleméhez, ahol fogyasztunk: pénzt költünk, ételt vásárolunk és eszünk, energiaforrásokat használunk, időt szánunk...

Minderre időnként érdemes emlékeztetnünk magunkat és környezetünket is. Ezért született meg 1924-ben a takarékosság világnapja, melyet minden év októberének utolsó munkanapján tartanak a világban. 1964 óta Magyarországon is, az akkor csatlakozó OTP jóvoltából. Vásároljon ezen a napon tudatosan, tervszerűen, és tekintse át megtakarításait, akár pénzbeliek, akár más természetűek! Szolgálja ezzel a jelent és a jövő nemzedékeit!