Autófelszerelés Blog

Óvatosan a klímával!

2019.05.15 11:47

Bizonyított tény, hogy napsütésben több a mosolygós ember az utcákon, és a jó idő beköszöntével szerencsére egyre több napsütésben van részünk. Az autósok élete is könnyebb lett, hiszen egy jó félévre ismét megszűnt a jég elleni állandó harc, ráadásul a tavaszi óraállítás óta esténként is egyre ritkábban kell sötétben vezetnünk. Az ideálisnak mondható hőmérséklet azonban ritka ajándék, ahogy közeledünk a nyárhoz, egyre gyakoribbak lesznek a hőhullámok, ezért ismét előtérbe kerülnek az autóklímával kapcsolatos kérdések.

 

Az persze manapság már nem kérdés, hogy kell-e egy autóba klíma, hiszen se új, se használt autót nem könnyű (gyakorlatilag lehetetlen) klíma nélkül értékesíteni, azzal azonban már kevesebben foglalkoznak, hogyan kell ezeket a berendezéseket szakszerűen használni, nehogy a kellemes hideg levegőből több kárunk származzon, mint hasznunk.
Gyakori hiba, amit nem csak az autósok, de minden klímahasználó elkövet, hogy a nyárból telet szeretne varázsolni, vagyis függetlenül a kinti akár 40 fokos hőségtől, ragaszkodik a számára ideálisnak gondolt 25 fokhoz. Szakértők szerint azonban 6-8 foknál nagyobb mértékben nem szabad csökkenteni a hőmérsékletet, az ugyanis komoly megfázáshoz, ízületi gyulladáshoz vagy akár fogfájáshoz is vezethet.
A klíma másik veszélye, hogy ugyanazt a levegőt forgatja, hűti és szűri, ami az autóban van, ezért az egyre szárazabb lesz, és ez okozhat légzési panaszokat, illetve a szem, a torok vagy az orr kiszáradását. Éppen ezért fontos a rendszeres szellőztetés, ezt azonban sokan elmulasztják.

Az autófelszerelések.hu azt javasolja minden autósnak, hogy ha egy kis hűs levegőre vágyik, akkor váltogassa a klímát és a lehúzott ablakot, hogy folyamatosan cserélődjön a levegő a jármű utasterében. Akit zavar a lehúzott ablaknál arcába csapó menetszél, annak sem kell kétségbe esnie, mert kínálatunkban bármelyik autótípusra megtalálható a méretpontos légterelő, ami nem csak nyáron, de esős időben is aranyat ér.