Autófelszerelés Blog

Néhány fogódzó, ha használt autót vásárolna

2017.09.27 09:00

Az autóvásárlás hosszú távra szóló és nem kis anyagi áldozatot igénylő lépés. Sokszor azonban már azt sem egyszerű eldönteni, hogy új vagy használt autóra érdemes-e inkább költeni. Ha pedig túl is van ezen az első kérdésen, és a használtautó-vásárlás mellett döntött, kétségek, kérdések, rossz beidegződések egész sorával kell szembenéznie.

Az autofelszerelesek.hu összeszedett néhány szempontot, melyek a segítségére lehetnek, és kiindulópontként szolgálhatnak, ha éppen a megfelelő autót keresi magának vagy a családjának.

1. A tudás hatalom
A legfontosabb tanács, amit adhatunk, talán meglepő módon nem is az autó fizikai paramétereire vonatkozik. Legyen tudatos vásárló autóvételkor is! Tájékozódjon, kérdezzen, informálódjon! Nézze meg a márkaoldalakat, böngéssze a lakossági/felhasználói fórumokat, konzultáljon szakértőkkel! Szánjon időt arra, hogy alaposan feltérképezze a kínálatot, a buktatókat, a típushibákat! Gyűjtsön kérdéseket a majdani eladó számára, és a kellő pillanatban bátran tegye fel őket. Miért adja el az autót? Ki és mire használta előzőleg? Hányadik tulajdonosnál van a gépjármű? Történt-e a kocsival baleset... stb.?
Az újonnan vásárolt autó sok öröm, de sok bosszúság forrása is lehet, nem érdemes arra törekedni, hogy pár nap alatt megússza az ügyletet!

2. Nem kell autószakértőnek lennie...
...de hívhat egyet, hogy segítsen önnek a döntésben. Van néhány olyan dolog, amit a laikus vásárló is ellenőrizhet, pláne, ha nem feledkezett meg az első pontban javasolt felkészülésről: viszonylag egyszerű rozsdafoltokat keresni az autón kívül és belül, lent és fent; nem ördöngösség a gumik állapotát ellenőrizni; könnyű felfedezni a színárnyalatbéli eltéréseket, melyek a karosszéria egyes részeinek cseréjére utalhatnak; egyszerű felfedezni a hegesztéseket, horpadásokat, kopásokat, kavics okozta sérüléseket stb... Ennyi azonban sajnos nem elég. A futómű, a fékek, a motor, a vezetékek állapotáról stb. leginkább szervizben tudnak tájékoztatást adni, esetleg független szakértő lehet a segítségére. Éljen ezekkel a lehetőségekkel, és ha az eladó nem hajlandó vizsgálatra engedi a portékáját, ne habozzon hátat fordítani, és másik autót keresni!

3. Számít a papír
A jól dokumentált gépkocsi gondos gazdára vall, ami feltételezi azt is, hogy jól bánt az autóval. Ellenőrizni kell a forgalmi engedély számát, a jármű gyártási évét, a műszaki érvényességi időt, az alvázszámot, hogy van-e érvényes csekk a kötelező biztosításról és a gépjárműadóról stb. Ideális esetben pontosan vezetett szervizkönyv mutatja meg az autó előéletét; kérje bátran!

4. A naivitást hagyja otthon!
Legyen tisztában azzal, hogy mindenki el szeretné adni azt, amije van. Sok a trükk, sőt a marketing-fogás, amelyek csapdájába könnyedén besétálhat. Legtöbbször a kilométeróra-állást manipulálják, de bevett csalás a kárpittisztítás, a motormosás, a polírozás, a szervizkönyv-pótlás stb. is. Gyanakodjon! 2012. január 1-je óta online tájékozódhat a gépjárművek kilométeróra-állásáról, arról, hogy az autót körözik-e, mikor vették nyilvántartásba stb. Éljen ezzel a törvény adta lehetőséggel, és nézzen utána a kocsinak! Próbakör nélkül ne adjon kezet az üzletre!

+ 1. Ne feledje, hogy mint minden üzlet megkötésekor, autóvásárlásnál is szüksége lesz az emberismeretére, valamint a tények közötti összefüggések értelmezésére. És itt vissza is térhetünk a listánk elejére...