Autófelszerelés Blog

Négylábú csomagok

2019.06.14 10:10

Az autók manapság már nem csak arra szolgálnak, hogy elvigyék az embert egyik helyről a másikra, legalább ilyen fontos a teherbíró képességük is, hogy mennyi csomagot és rakományt tudnak biztonságosan szállítani. A nyaralási szezon közeledtével különösen fontos, hogy minél több holmit minél kevesebb helyre be tudjunk pakolni, vannak azonban olyan „csomagok”, amelyeket különös gonddal kell elrendezni az autóban, ha nem akarunk bizarr balesetet szenvedni. A KRESZ szerint az autóban utazó állatok nem utasnak, hanem rakománynak minősülnek, éppen ezért megfelelő rögzítésük nem csak jófejség a gazdi részéről, hanem a szabályzat által előírt kötelessége. Vagyis az ablakokon kihajoló, lobogó füllel vigyorgó kutyák hiába okoznak derültséget, valójában szabályellenesek, és nálunk szigorúbb országokban, mint például Németország vagy Ausztria, 50 eurós büntetés jár az efféle könnyelműségért.

Aki nem érti, miért ne nézelődhetne négylábú barátja a hátsó ülésen, az gondoljon bele, mi történik a vidám blökivel egy vészfékezéskor. Leginkább az, hogy tehetetlenül repül előre, mint egy cementes zsák, és letarol mindent, ami az útjába kerül, legyen az a gazdi nyakcsigolyája vagy éppen a szélvédő. A kutya megfelelő rögzítése tehát elsősorban nem az állat védelmét szolgálja – bár az sem utolsó szempont –, hanem az autóban ülő emberek biztonságát. Hogyan utaztassuk szabályszerűen házi kedvencünket?
Egyszerű, de hatásos trükk a csomagtérajtóval együtt alácsukni a kutya pórázát, ami hirtelen fékezés esetén megakadályozza, hogy az állat előrerepüljön. Ez a módszer azonban az állatot egyáltalán nem védi, akár a nyaka is eltörhet ilyen esetben. A kisebb kutyákat, cicákat érdemes kisállat-szállító dobozba tenni, a nagyobbakra pedig kapható biztonsági övcsattal ellátott hám, ami megóvja az állatot a nyaksérülésektől. A legjobb megoldás, ha ráccsal választjuk le a csomagteret, így a kutya biztosan nem csapódik be az utastérbe, és nem okoz súlyos sérüléseket az ott ülőknek. Az autófelszerelések.hu kínálatában megtalálható kutyarács 5 perc alatt be- és kiszerelhető, állítható szélességű, ha pedig éppen nem utazik hátul állat, akkor egy mozdulattal ledönthető, hogy ne zavarja a kilátást.