Autófelszerelés Blog

Milyen magas lehet a rakomány?

2017.05.18 14:00

Navigare necesse est, vivere non est necesse – mondták a rómaiak. Vagyis: hajózni muszáj, élni nem az. A mondás ma talán úgy érvényes, hogy szállítani muszáj, akkor is, ha lehetetlennek tűnik. Az árunak mozognia kell, el kell jutnia az ország, a földrész, a földgolyó egyik bugyrából a másikba. Akkor is, ha néhány jól pakolható, csomagolható ládáról van szó, és akkor is, ha éppen egy repülőgéptörzsről...

tetocsaomgtarto-magasrakomany

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rakomány pakolása, megfelelő rögzítése, a vele való biztonságos közlekedés szaktudást igényel. Minden esetben úgy kell végrehajtani, hogy a közlekedés biztonságát, a személy- és vagyonbiztonságot semmiképpen se veszélyeztethesse. Fontos arra is ügyelni, hogy a rakomány ne akadályozza a vezetőt a szabad kilátásban és a vezetésben, illetve a közlekedés több résztvevőjét a jármű fényjelzőinek észlelésében. Rögzítéskor szem előtt kell tartani, hogy a jármű stabilitása a rakomány jelenléte mellett se változzon jelentősen. A KRESZ 47.§-a kimondja, hogy a rakomány és az azt szállító jármű együttes magassága nem haladhatja meg a 4 métert.

Vannak természetesen esetek, amikor a feladat túllépi ennek a törvényileg szabályozott 4 méternek a kereteit. Mi a helyzet például, ha önjáró darut, szállítható házat, vitorlás jachtot stb. kell elszállítani? Esetleg kivételesen nagy, oszthatatlan áru (elektromos transzformátor, kémiai reaktor stb.) utazik az országúton? Ezekben az esetekben túlméretes vagy speciális áruszállításról beszélünk, melyre speciális szabályok is vonatkoznak. Különleges engedélyeket kell beszerezni, útvonalterveket jóváhagyatni a hatóságokkal, rakodási és rögzítési dokumentációt vezetni. Az Európai Uniónak részletes ajánlása a témában segíthet, hogy a túlméretes rakomány az országhatárokon is zökkenőmentesen juthasson át.

Akár 4 méter alatt, akár 4 méter feletti azonban a szállítandó csomag vagy áru, akár magánszemélyként pakol, akár ez a munkája, akár személyautóval, akár tehergépjárművel, mindenképpen végezze el a következő ellenőrzéseket, mielőtt útnak indul: ép, tiszta-e a rakfelület; ép-e a felépítmény; a legmegfelelőbb rögzítési módszert választotta-e? Helyén marad-e a teher egy vészfékezés, éles kanyar esetén? Állja-e az időjárás viszontagságait? És, mindenekelőtt, tájékozódjon a vonatkozó jogszabályokról! Ha pedig segítségre van szüksége, keresse az a autofelszerelesek.hu munkatársait!