Autófelszerelés Blog

Miben más a KRESZ Ausztriában?

2018.12.13 13:14

Megérkezett a síszezon, aki teheti felszereli a síléctartót a kocsira, nyakába veszi a családot, és indul egy kis téli kikapcsolódásra. Mivel a magyar síkedvelők legnépszerűbb úti célja a szomszédos Ausztria, az autófelszerélesek.hu csapata összeszedte, melyek azok az apróságok, amikre minden autósnak oda kell figyelnie, ha a sógorokhoz látogat.

Bár a KRESZ szabályai többé-kevésbé egységesek az Európai Unión belül, kisebb eltérések szinte minden országban akadnak, és a másféle szabályok nem ismerete, illetve be nem tartása akár több ezer eurós büntetéseket is vonhat maga után, ezért érdemes számba venni a legfontosabb különbségeket.
Míg hazánkban csak erősen ajánlott, Ausztriában november 1-től április 1-ig kötelező a téli gumi használata, sőt, az sem árt, ha hóláncot is viszünk magunkkal. Azt azonban fontos észben tartani, hogy hóláncot csak összefüggő hó- vagy jégréteg borította úton szabad használni, hogy ne rongálja az útburkolatot. A rendelet megszegői szélsőséges esetben akár 5000 eurós büntetést is kaphatnak, ezért ajánlatos odafigyelni.


Magyarországon az ittas vezetéssel kapcsolatban zéró tolerancia van érvényben, az osztrákok azonban egy fokkal megengedőbbek ennél. Ausztriában a véralkoholszint megengedett felső határa 0,5 ezrelék, ami nagyjából egy pohár sörnek vagy egy deci bornak felel meg, de ez csalóka, mert a tényleges véralkoholszint nem csak az elfogyasztott alkoholmennyiségtől, hanem többek között az illető testsúlyától is függ. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy baleset esetén az alkoholt fogyasztó sofőr akkor is hátrányba kerül az eljárás során, ha vérében csak a megengedett mennyiséget mutatja ki a vizsgálat. Összességében tehát Ausztriában is az a legbiztonságosabb, ha betartjuk az „iszik vagy vezet” szabályt.
Ausztriában 2012 óta kötelező a mentősáv kialakítása a gyorsforgalmi utakon és az autópályákon dugó esetén. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy amikor lelassul, besűrűsödik a forgalom, az úttest közepén egysávnyi helyet szabadon kell hagyni. Kétsávos úton a belső sávban állók balra, a külső sávban állók jobbra húzódnak. Három- vagy többsávos úton pedig a legbelső sávban állók balra, a többiek jobbra kötelesek lehúzódni. Ennek elmulasztása akár több ezer eurós büntetést is vonhat maga után.
Aki ezeket a szabályokat észben tartja, annak már csak annyi a teendője, hogy kiválassza az autófelszerelések.hu kínálatából az autójára legjobban illő síléctartót, tetőboxot illetve hóláncot, és már indulhat is a jól megérdemelt síelésre.