Autófelszerelés Blog

Kis autó vagy nagy autó – melyiket válasszuk?

2017.07.20 13:35

Mindannyiunknak vannak kisebb-nagyobb elvárásai az élettől. Először csak szűk értelemben vett dolgokban gondolkodunk: Szeretnénk egy jó munkahelyet, egy saját lakást, és persze saját autót. Később, amikor mindenki eljut arra a pontra, hogy az adott témában aztán magára szabja kívánalmait, nagy dilemmába keveredhet. Esetünkben az autó kérdést járjuk végig most a nyári nagy utazásokra való tekintettel.

Felmerül tehát: kis autót vagy nagy autót válasszunk? Minden mellett szól pozitívum és negatívum egyaránt, hiszen a kis autóval könnyedén vezetünk és parkolunk, azaz élvezet az autóban töltött idő. Ideális esetben a fogyasztása is kisebb, de a nyaralás alatt hiányozhat a tároló kapacitás. Szerencsére ezt a problémát könnyen áthidalhatjuk, a kulcsszó: a tetőbox.
Ugyanakkor egy nagy autó presztízsértékű, jóllehet nem mindig rendelkezik számunkra elegendő csomagtérrel. Egy biztos: nyaralásnál, vagy bármilyen utazásnál – ahol sok holmit szeretnénk magunkkal vinni – alapvető problémaforrás a kocsi befogadóképessége. Manapság a csomagrögzítés reneszánszát éli, így egy tetőbox könnyedén kisegíthet minket ebből a gödörből, legyen az kis autó, vagy nagy autó, hiszen jól tudjuk: női bőröndből sem elég mindig a három.

A felszerelendő csomagtartó kiválasztása némi habozásra ad okot, mivel a különféle autók más méretűek és kialakításúak, így a rájuk illő tartó is egyedi lesz, de megéri kiválasztani a megfelelőt a későbbi nyugodt utazás érdekében. A tetőbox használatával akár megduplázható az autó csomagszállító kapacitása. Kiválasztásánál figyelembe veendő, hogy milyen holmi szállítására szánjuk, mekkora az autó méreteihez képest, hogyan lehet felszerelni, mekkora a teherbírása. De milyen a jó tetőbox? Zárható, lehet benne sílécet is szállítani (gondolva a téli nyaralásra), bármilyen tetőcsomagtartóra felszerelhető, áramvonalas, így csendes is, és extraként van benne belső LED világítás.

Ugyanakkor az sem elfelejtendő, hogy a túlterhelt, megpakolt autók nagy veszélyeket hordozhatnak magukban, hiszen a szakértői állítás szerint ezáltal csökken a tapadásuk és másként viszonyulnak az utakhoz: a hirtelen irányváltoztatás következtében instabilabbak lesznek, és hajlamosabbak a kicsúszásra, illetve az útelhagyásra. Aki a tetőboxot is megpakolja, számolnia kell továbbá azzal is, hogy ezáltal megváltozik az oldalszél-érzékenysége az autónak, illetve nő a féktáv.
De ami a leginkább tanácsos: aki a csomagtér alapján választ autót, ne a litereknek higgyen, hanem próbálja bele a számára fontos tárgyakat a csomagtartóba, egy tetőboxxal pedig bármit lehet korrigálni – kis és nagy autónál egyaránt!