Autófelszerelés Blog

Kaparni vagy nem kaparni? Az itt a kérdés.

2018.01.30 11:42

Megtévesztő ez a januári tavasz. Mert, biztosak vagyunk benne, jön még idén szélvédőre jég. És ha ez így van, akkor még nem érdemes mélyre süllyeszteni a jégkaparót, elfelejteni a varázsigét; sőt, a következő jegesedésig fel lehet készülni a tél legmacerásabb autós feladatára, a szélvédő jégtelenítésére.

A szerencsés autótulajdonosok persze keveset gondolnak ezzel. Az az autó, amelyik garázsban éjszakázhat, ritkán küzd azzal, hogy reggelre vastag jégréteg lepi a szélvédőt, lehetetlenné téve a kilátást, illetve azt, hogy időben elinduljunk. A jeget el kell távolítani. De hogyan?

 

Mielőtt továbbhaladnánk, 2+1 tanácsot mindenképpen fogadjon meg az autofelszerelesek munkatársaitól. 1. Soha ne akarjon sem előre megfontolt szándékkal, sem hirtelen felindulástól hajtva forró vízzel jeget olvasztani az autóján! A szemmel nem is látható sérülések és repedések a forró víz hatására óriási kárt okozhatnak, amelyeket aztán csak komoly ráfordítással lehet helyrehozni. 2. Felejtse el a kartonpapírt mint a szélvédőre fektetett éjszakai védelmi vonalat! A csapadékos, fagyos majd kiengedő idő levakarhatatlan papírcafatokat karcol az üvegbe. +1 Tenyérnyi felületen jégtelenített ablakkal közlekedni nem csupán balesetveszélyes, hanem büntetendő is!

Milyen módszerekkel próbálkozhat mégis az, akinek a téli reggeleken szembe kell néznie a megfagyott szélvédő problémájával?

1. Környezetbarát, filléres, házilag is kivitelezhető megoldás lehet, ha magunk készítünk spriccelős flakonba olyan folyadékot, amely képes a jeget megolvasztani, ideális esetben a jegesedést is megelőzni vagy késleltetni. A folyadék többféle aránnyal és alapanyaggal is működhet. Kísérletezzen a 3 rész ecet, 1 rész víz, vagy a 2 rész alkohol, 1 rész víz arányokkal!

2. Kiselejtezett pokróc az ablaktörlő alá gyűrve, kellő nehezékkel rögzítve. Olcsó. Hatékony. Környezetbarát. Ronda.

3. Klasszikus, örök megoldás: jégkaparó. Mechanikus, nincs hibalehetőség, egyszeri befektetést igényel. Hátránya, hogy a kezünk erejére és az időnkre mindenképpen szükség lesz ahhoz, hogy működjön. A kaparó egész felületével feküdjön az ablakra, és mindig egy irányba tolja!

4. Szélvédő spray. A jégkaparóval kombinálva tulajdonképpen bombabiztos megoldás lehet egész télen, viszont, ha ezt a módszert választja, azzal számolni kell, hogy a doboz rendre kiürül majd, és mindig újat kell vásárolnia.

5. Fagyvédő fólia, szélvédő paplan. Ízlés dolga. Van, aki esküszik rá, van, aki nem bízik benne. Mindenesetre ez az autófelszerelést gyártó cégek professzionális megoldása erre a visszatérő problémára.

6. Ha már az autógyártó is felkészült, akkor lehet, hogy fűtőszálakkal látta el az első szélvédőt, vagy lehetővé tette, hogy fűtött autómosó folyadék kerüljön a fagyott ablakra...

A kérdés tehát még ezen és a következő télen is marad: kaparni vagy nem kaparni. A fentiek fényében lehet a válaszon gondolkodni...