Autófelszerelés Blog

Jobb vagy bal?

2018.10.17 14:00

Hajlamosak vagyunk a bal oldali közlekedést úgy kezelni, mint az angolok különcségének és makacs hagyománytiszteletének ékes bizonyítékát, pedig a kérdés ennél valamivel árnyaltabb, és számos érdekességre bukkanhatunk, ha jobban megvizsgáljuk.

Történészek szerint a jobb illetve bal oldali közlekedés kialakulása arra vezethető vissza, hogy az adott országban vízi járművel vagy lóval közlekedtek-e többen. Mivel a folyókon és csatornákon hagyományosan a jobb oldalon haladtak a járművek, ezért a kocsik és hintók is ezt vették át, míg a lovagok szívesebben poroszkáltak az út bal oldalán, hogy ha jobbal kardot kellett rántani, akkor meg tudják védeni magukat a szembejövőktől. Persze akkoriban az utak még nem voltak elég szélesek ahhoz, hogy folyamatos kétirányú forgalom kialakulhasson, ezért a jobb vagy bal oldali közlekedés csak arról döntött, hogy a szembetalálkozó járművek melyik irányba térjenek ki egymás elől.
Dél-Afrikában, Indiában vagy Ausztráliában természetesen az angol befolyás miatt használják az autók az utak bal oldalát, de a sokáig elszigetelt Japánban például spontán alakult ki és maradt meg a mai napig a bal oldali közlekedés. Egyes elméletek szerint a bal oldali közlekedés biztonságosabb, mert az emberek többsége nem csak jobbkezes, hanem „jobbszemes” is, és a bal oldalon haladva a jobbik szemével látja a szemből közeledő autókat, de ezt tudományos vizsgálatok egyelőre nem igazolták.
Sokan nem tudják, de a század első felében Magyarországon is a bal oldalon haladtak a járművek, és csak 1941-ben tértünk át a jobb oldali közlekedésre. Ugyanezt Svédország például 1967-ben tette meg, ennek első napján készült ez az elhíresült fotó: https://en.wikipedia.org/wiki/Left-_and_right-hand_traffic#/media/File:Kungsgatan_1967.jpg
Az angolok merevségéről kialakult képet némileg árnyalja, hogy az 1960-as évek végén az Egyesült Királyságban is felmerült az áttérés a jobb oldali közlekedésre, ám hosszas vizsgálatok és hatástanulmányok után úgy döntöttek, hogy biztonságosabb és költséghatékonyabb, ha megmaradnak a bal oldali közlekedésnél, elvégre az egész úthálózatuk és infrastruktúrájuk ennek megfelelően épült ki.


Természetesen vannak dolgok, amelyeket egyáltalán nem befolyásol, hogy a jobb vagy bal oldalon haladunk-e az autónkkal, ilyenek az autofelszerelesek.hu kínálatában megtalálható kartámaszok, légterelők, csomagtértálcák, tetőboxok és egyéb kényelmi felszerelések is.