Autófelszerelés Blog

Hólánc és téli gumi használata a környező országokban

2019.11.20 10:00

Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor az ember nyaralni (telelni) megy külföldre, és aztán ott szembesül vele, hogy az adott országban bizony más szabályok vannak érvényben, mint odahaza. Szerencsés esetben meg lehet úszni egy dorgálással a mulasztást, ha azonban szigorúbb hatóságokkal találkozunk, akkor bizony borsos bírság is lehet a dologból. A tél közeledtével egyre aktuálisabb a kérdés, hogy hol kötelező a téli gumi és a hólánc, és hol bízzák az autósok józan belátására, hogy mivel közlekedik a téli csapadék miatt csúszóssá vált utakon.

Téli gumi szomszédainknál
Magyarországon egyelőre még a legcudarabb téli hónapokban sem kötelező a téli gumi – csak melegen ajánlott. Hasznáról talán már senkit nem kell győzködni, bár még mindig akadnak olyan vakmerő autósok, akik télen-nyáron ugyanazzal a tükörsimára kopott nyári abronccsal közlekednek. Bízzunk benne, hogy évről-évre egyre kevesebben vannak, illetve hogy tudják, mit csinálnak. Más országokban azonban már nem mindig ilyen elnéző a rendőrség, ezért érdemes sorra venni, hol mik az előírások. Szomszédaink közül Szlovéniában a legszigorúbb a szabályozás, ott november 15. és március 15. között minden időjárási körülmények között kötelező a téli gumi használata. Ausztriában, Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában és Romániában csak akkor büntetnek a téli gumi hiányáért, ha az utak havasak vagy jegesek, ám az időszak, amikor ezt figyelik, országonként változik november 1. és április 15. között. Ukrajnában hazánkhoz hasonlóan nem kötelező a téli abroncsok használata.

Hólánc és szöges gumiabroncs
Szöges gumiabroncsot Magyarországon tilos használni, akárcsak a legtöbb szomszédos országban. Kivétel ez alól Ukrajna és Ausztria. Az ukránok egyáltalán nem szabályozzák a szöges abroncsok felszerelését, míg Ausztriában október elejétől május végéig használhatóak, ha az utakat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja. Hólánc használata mindenhol megengedett, ahol pedig nagyobb havazásra és lefagyott utakra lehet számítani, ott erősen ajánlott is, ezért az Autófelszerelések.hu minden autósnak azt javasolja, hogy szerezzen be egy garnitúrával, mielőtt megérkezik az igazi zord időjárás.