Autófelszerelés Blog

Egy rossz szokás, amivel tönkrevághatod az autódat

2019.03.19 10:30

Régi közhely, hogy a 10 millió Pató Pál úr országa vagyunk, szeretünk mindent halogatni egészen az utolsó pillanatig, hátha addig magától megoldódik, esetleg valaki más elvégzi helyettünk. Vannak bizonyos helyzetek, amikor ez a hozzáállás kifizetődik, legtöbbször azonban nem szabadulunk meg a problémától, hanem csak elodázzuk a megoldását, sőt, az is megesik, hogy a halogatással új problémát generálunk magunknak.

Léteznek autósok, akik nem szeretnek tele tankkal közlekedni, megvárják, amíg villogni kezd a sárga lámpa, és csak akkor kanyarodnak be vonakodva egy benzinkúthoz. Néhányan közülük elméletet is gyártanak hozzá („minél kevesebb benzin van a tankban, annál kisebb súlyt kell mozgatnia az autónak, ezért kevesebbet fogyaszt”), mások egyszerűen csak lusták, a végeredmény szempontjából azonban ez mindegy, ugyanakkora eséllyel tehetik tönkre járművüket.


A legtöbb autós úgy gondolja, hogy amikor az üzemanyagjelző lámpa kigyullad a műszerfalon, még legalább 5-10 liter benzin van a tankban, ami fogyasztástól függően akár 100-150 km-re is elég lehet, az autók beépített üzemanyagszint-jelzői azonban átlagosan 5-10% eltéréssel mérnek. Ráadásul a tankban lévő úszó miatt az sem mindegy, hogy emelkedőn vagy sík terepen haladunk, éppen ezért akár 20%-os eltérés is előfordulhat. Ez pont elég ahhoz, hogy a legrosszabb pillanatban ürüljön ki a tank, és akár egy kereszteződés kellős közepén mondjon csütörtököt az autó. Aligha kell ecsetelni, hogy egy ilyen esemény nem pusztán kellemetlen, hanem rendkívül balesetveszélyes is.
De nem ez az egyetlen veszélyforrás. Aki nem tankolja tele az autóját, az az egész jármű működését veszélyezteti, a tank alján megtelepedő üledék ugyanis eltömítheti, sőt, tönkre is teheti a tömítéseket, injektorokat és szivattyúkat, ezeknek pedig igencsak zsebbe nyúlós a cseréje. Az autószerelők éppen ezért azt javasolják, hogy induláskor mindig legalább negyedig legyen tele a tank. Ha ez nem így van, akkor az első utunk egy benzinkúthoz vezessen.

Megéri vigyázni az autóra, a javításon megspórolt pénzen ugyanis kényelmi felszereléseket vásárolhatunk, amelyek élvezetesebbé teszik a vezetést. Ilyen például az autofelszerelesek.hu webáruházában kapható csúsztatható kartámasz, az első ajtókra szerelhető légterelő vagy éppen a sebességmérésre figyelmeztető traffipaxjelző.