Autófelszerelés Blog

Biztonság vagy kényelem?

2019.06.26 10:00

A biztonságos vezetés alapja a megfelelő körülmények biztosítása. Kezdve attól, hogy az autó közlekedésre alkalmas műszaki állapotban legyen, egészen odáig, hogy milyen zenét hallgatunk. Annak ellenére, hogy a mai személygépkocsik gyakorlatilag légmentesen zárható, állítható hőmérsékletű kabinok, az időjárás alakulásához is alkalmazkodnunk kell, ha nem akarjuk szükségtelenül növelni a balesetek kockázatát. Fontos a kényelem, de az soha nem mehet a biztonság rovására, ezért összeszedtük a leggyakoribb ehhez köthető hibákat, amelyek balesetet eredményezhetnek.

 

A megfelelő ülőpozíció az ülés helyes beállításával kezdődik. Hiába lehet majdnem vízszintes pozícióig hátradönteni az ülés támláját, fekve nem lehet biztonságosan vezetni. Az ülésben ülni kell, méghozzá úgy, hogy a csípő a háttámlához simuljon, mert a biztonsági öv csak így tartja stabilan a testet. A távolság beállításánál alapszabály, hogy sem a könyök, sem a térd nem lehet nyújtva vezetés közben. A fejtámasz helyes pozicionálása szintén kulcsfontosságú, ha el akarjuk kerülni a ráfutásos baleseteknél gyakori gerinc- és nyakcsigolya-sérüléseket.
Az autó belső hőmérsékletének beállításánál is érdemes figyelembe venni a biztonsági szempontokat ahelyett, hogy csak a kényelmünkre gondolnánk. A nyári kánikulában nagy a kísértés, hogy egy gombnyomással kellemes 20-22 fokot varázsoljunk magunknak, szakértők szerint azonban ez nagyon veszélyes, 6-8 foknál nagyobb mértékben nem szabad csökkenteni a hőmérsékletet, mert az megfázáshoz, fogfájáshoz, ízületi gyulladáshoz vezethet.
Lényegtelennek tűnhet, de az sem mindegy, hogy milyen zenét hallgatunk vezetés közben. Azt gondolná az ember, hogy aki a maga választotta, kedves muzsikáját bömbölteti a rádióból, az ideális körülményeket teremt magának, a kísérletek azonban mást mutatnak. Egy izraeli kutató szerint az autó az egyetlen hely, ahol a zenehallgatás halálos lehet. Véleményét több hónapos vizsgálattal támasztotta alá, amelynek során a sofőröket maguk választotta gyors zene mellett, instrumentális nyugtató zenére illetve zene nélkül vizsgálta vezetés közben. Az eredmény azt mutatta, hogy különösen a fiatal sofőrök a gyors, pörgős zene hatására az indokoltnál gyorsabban, agresszívebben vezetnek, és az iránytartásuk is bizonytalanná válik.
Ha olyan kényelemre vágyik, ami nem veszélyezteti testi épségét vezetés közben, válasszon az autófelszerelések.hu kiváló minőségű, csúsztatható kartámaszai közül!