Autófelszerelés Blog

A szekértől a kartámaszig

2018.03.13 14:30

Ma már elképzelhetetlen az élet autók nélkül, de kevesen tudják, hogy a múlt évszázad első éveiben, tehát alig több, mint száz éve még Amerikában is vesztésre álltak az automobilok a ló vontatta kocsikkal szemben. Az akkor még csak gazdag különcök szórakozásának számító „ördögi szerkezetek” nem voltak se kényelmesek, se megbízhatóak, és veszélyt jelentettek mind vezetőjükre, mind a járókelőkre.

Kipufogógázt böfögtek, hatalmas port vertek fel, reménytelenül megfeneklettek az ártalmatlannak tűnő pocsolyákban, feltartották a szekereket, ráadásul az igáslovak rendre megbokrosodtak tőlük.


Nem véletlen, hogy az átlagpolgárokat képviselő jogalkotók a törvény teljes szigorával igyekeztek fellépni ellenük. Volt olyan város, ahol előírták az automobil vezetőjének, hogy minden egyes alkalommal, amikor ló vontatta jármű kerül a látókörébe, álljon meg, szálljon ki a kocsiból, és petárdával jelezzen. Az egyik államban azt próbálták törvénybe iktatni – szerencsére sikertelenül –, hogy az autókat kötelező legyen csengőkkel felszerelni, amelyek minden egyes kerékfordulatra hangjelzést adnak. A legszigorúbb településeken a rendőröknek joguk volt ártalmatlanná tenni az áthaladó autókat kötelekkel, láncokkal, drótokkal, vagy akár lövedékekkel – a sofőrök örülhettek, ha élve megúszták az áthaladást ezeken a városokon.
Mai értelemben vett kényelemről sem igazán lehetett beszélni az ős-automobilok kapcsán. Az autó a vakmerő kalandorok eszköze volt, nem pedig a kényelemre vágyó kispolgároké. Az első luxusjárművek a század 20-as, 30-as éveiben készültek, ám sok olyan kényelmi berendezés még azokból is hiányzott, amely manapság már mindenki számára elérhető. Egy olyan apróság, mint a kényelmes, bármilyen típusba beszerelhető kartámasz például egészen újszerű vezetési élményt tud nyújtani. Az autofelszerelesek.hu kínálatában egyénre szabható, állítható magasságú könyöklők és kartámaszok közül válogathat mindenki, aki szeretne egy kis luxust csempészni a hétköznapok sokszor monotonná váló tevékenységeibe, mint amilyen az autóvezetés.