Autófelszerelés Blog

Detektorok, traffipaxjelzők

2017.02.01 09:10

Mindjárt a téma felvetésekor tekintsünk el attól a kérdéstől, hogy vajon a detektorok és traffipaxjelző berendezések használata etikusnak tekinthető-e vagy sem. Tegyük ezt egyrészt azért, mert ezek az eszközök törvényileg szabályzott módon, legálisan használhatóak.

Másrészt pedig azért nem vesztegetjük erre a témára a szót, mert feltételezzük, hogy ezeket a védelmi eszközöket éppen azok az autósok keresik, akik felelősen közlekednek az utakon, azért vásárolják meg a detektorokat, lézerblokkolókat, mert megelőzni szeretnék a gyorshajtást, sőt, tudják, hogy az efféle felszerelés nem pótolhatja a józan ész és a fék használatát.

Detektorok, traffipaxjelzők

Ellenben segítenek, hogy az autótulajdonos kivédhessen felesleges költségeket. Erre valók a detektorok és traffipaxjelzők. A jelzőberendezéseket, működési elvük alapján, két nagy csoportba sorolhatjuk. A passzív védelmi eszközök (radar- és lézerdetektorok) csupán a sebességmérés tényét érzékelik, míg a lézerblokkolók aktív védelmet nyújtanak, hiszen, miután érzékelik a lézer működését, azonnal elkezdik az ellenjel sugárzását.

A jelzőkészülékeknek vannak mobil, tapadókoronggal rögzíthető fajtái, illetve beépítendő formái. Mindegyikben közös, hogy hang-, illetve fényjelzést ad, ha riaszt, vagyis ha a mérés tényét érzékeli, akár radaros (általában automatikus), akár lézeres (lehet manuálisan végzett is) méréstől van szó.

Az érzékelők kiválasztásakor érdemes szakember véleményét kérni, illetve néhány szempontot figyelembe venni. A termékek ára egészen eltérő lehet: általában elmondható, hogy a 10.000 Ft közeli összegtől felfelé bármilyen kategóriában kaphatóak. Nem mindegy, hogy kisebb vagy nagyobb autóba szánjuk-e, ahogyan az sem, hogy szeretnénk időnként kivenni a berendezést, esetleg másik járműbe tenni, vagy fixen marad a kocsiban.

A szélvédőre illeszthető, tapadókorongos, fémkonzollal illeszkedő detektoroknál és a beépítendő radardetektoroknál is ügyelni kell, hogy a készülék vízszintesen álljon, és pontosan előre nézzen! A detektorok és blokkolók használata némi gyakorlati fizikai tudást igényel. Ha segítségre van szüksége a megfelelő termék kiválasztásához, kérjük, keressen bennünket! Segítünk.