Autófelszerelés Blog

Telefontartó az autóban

2016.06.08 21:34

Telefontartó az autóban: a nélkülözhetetlen segítség

Ma már nehéz elképzelni a mindennapi ügyintézést, üzletépítést és a családi logisztika megszervezését az autó, a mobiltelefon, GPS és PDA nélkül. Ha tetszik, ha nem, ezeket az eszközöket a kocsiban, vezetés/utazás során is használnunk kell. Biztonságosan vezetni azonban telefonnal a kezünkben nem lehet, sőt ez az akció törvénybe is ütközik, drágán fizethetünk érte; a készülékek a műszarfalon segítség nélkül nem tudnak megkapaszkodni, az ülésre dobott mobilt csak egy zsonglőr képes időben megtalálni, felvenni...


A probléma természetesen az autósokat kiszolgáló iparban is ismert. Az autós kiegészítőket gyártó cégek egyre-másra jelennek meg konzolaikkal és különféle telefontartóikkal, eszköztartóikkal a piacon. Ezek a felszerelések a biztonságos vezetés élménye mellett a felhasználó kényelmét is biztosítják. A választási lehetőségek száma végtelen. Ha pontosan ismerjük az autónk méreteit, belső kialakítását (szélvédő dőlésszöge, szellőzőrács kialakítása stb.), ha tisztában vagyunk saját felhasználói szokásainkkal (mely eszközre van leggyakrabban szükségünk, mit tartunk leginkább komfortosnak), ha tudjuk telefonunk, személyi számítógépünk méretét, felépítését (hol található a hangszóró, a hangerő-szabályozó stb.), akkor kis tudatossággal, akár a megfelelő szakember tanácsát is kérve, biztosan megtaláljuk azt a telefontartót, konzolt, amely hosszú ideig szolgálhatja a zökkenőmentes utazást.

Legkézenfekvőbb megoldás természetesen a gumi csúszásgátló használata: olcsó és egyszerű. Hátránya azonban, hogy a lap tapadásához megfelelő felületre van szükség, és ez nem minden gépkocsiban adódik. Ha komolyabb eszközben gondolkodunk, döntenünk kell arról, hová szeretnénk helyezni, hol „esik leginkább kezünkre”. A tartók jellemzően rögzíthetőek a szélvédőre, a műszerfalra, szellőzőrácsba, visszapillantó tükörre vagy a CD-lejátszó nyílásába. Csak a személyes igényeink és az autó saját lehetőségei dönthetik el, hogy melyik megoldást választjuk. Vizsgálja meg jól az eszköz használatával járó előnyöket és hátrányokat! Túl nagy a szellőzőrács lamellája? Akkor nem lesz jó az a típus, amelyet ebbe kell illeszteni. Gyakran hallgat CD-t utazás közben? Akkor nem az ahhoz illeszthető modell az öné...

A mi kedvencünk a Brodit ProClip tartója, mely két részből áll: autóstartóból és telefontartóból. Minden autótípushoz létezik adaptálható variációja (autónként 3-6 felszerelési alternatíva), minden felhasználói igény számára van alkalmas megoldása. Esztétikus, fúrás és ragasztás nélkül rögzül több ponton. Nem esik le, nem zavarja a kilátást, maximálisan biztonságos, hiszen nincs a légzsák útjában, a készülék minden felszerelési lehetőségnél a látómezőben marad, balesetnél nem keletkeznek éles törési felületek... Telefontartójából létezik passzív, töltő nélküli változata, de olyan is, amely a szivargyújtóról vagy az autó saját elektronikus rendszerét használva töltőt is magába foglal. Tok nélküli vagy tokos formában is elérhető. Minden készülék típushoz van külön méretben telefontartó, de választhatunk állítható szélességű megoldást is.

Ha az ön számára tökéletes darabot keresi, érdemes a fenti szempontokat mérlegelnie, szakértő tanácsát kérnie. A megfelelő kiegészítő csak „karnyújtásnyira” van. Vásárlás előtt pedig mindenképpen próbálja mobilját, lejátszóját vagy GPS-készülékét a kiválasztott tartóba!