Autófelszerelés Blog

5+1 tipp, hogy autója tiszta és ápolt legyen

2017.04.28 09:53

Az autó legtöbbeknek napi használati eszköz, létszükséglet a munkához vagy a családi élet megszervezésében. Nem meglepő tehát, hogy a legtöbb autótulajdonosnak a jármű műszaki karbantartása jelenti elsősorban az autóval való törődést. Pedig az autó gondozása több ennél, és nem csak azért, mert egy ápolt kocsit egyszerűen kellemesebb használni (bárki is utazzon vele), hanem mert az ápoltság éveket lefaraghat egy autó korából, vagyis sokkal értékállóbb lehet, mint elhanyagolt, koszlott vagy bűzös társai...

Ahhoz, hogy autónk a lehetőségeihez mérten mindig kifogástalan állapotban ragyoghasson, nem is annyira pénzre, mint inkább szervezettségre és jól kialakított rutinra van szükség. Íme néhány alapfogás az autofelszerelesek.hu-tól, amelyeket megszívlelve könnyebb lesz mindig tiszta autóba ülnie.

szovetszonyeg

1. Rendszeresség
Két-három hetente szánjon időt autója alapos takarítására! Vonatkozzon ez a külső mosásra és a belső tisztogatásra is. Ennyi időközönként érdemes ugyanis kiporszívózni a szövetszőnyegeket, átmosni a gumiszőnyegeket, gondosan áttörölni a műszerfalat, a műanyag borításokat, letakarítani az ablakokat, üvegfelületeket.

2. Az autó nem lomtár
Talán meglepő, hogy ezt hangsúlyozni kell. De mindannyian ültünk már olyan autóba, ami inkább emlékeztetett egy kuka belsejére, mint emberek szállítására alkalmas eszközre. A szemetet rendszeresen szedje össze, figyeljen oda különösen, ha gyermek is rendszeresen utazik a kocsiban! Azokat az eszközöket, melyek nem az adott szezon kényelmét és biztonságát szolgálják, tárolja inkább a garázs megfelelő polcain!

3. Sorrend
Tisztogatáskor haladjon a nagytól a kicsi felé, vagyis porszívótól az ecsethez! Így a legapróbb por- és koszfogó helyek sem fognak kimaradni.

4. Minőségi szerek
Jó minőségű tisztítószerekre érdemes költeni. A kárpitok, a bőrülések meghálálják, ha olyan kemikáliákkal gondozza őket, amelyek ezekre az anyagokra vannak kitalálva. Ellenkező esetben többet árthat, mint használ. Nézzen utána, mit érdemes vennie, állítson össze egy otthon is rendelkezésre álló alap tisztító felszerelést!

5. Odafigyelés
Ha havi rutinjába építi az autó takarítását, akkor tisztában lesz a jármű minden kezdődő hibájával is, vagyis időben nyakon csíphet rozsdafoltot, fityegő alkatrészt stb. A kis hibák javítása, esetleg új alkatrész vásárlása lényegesen olcsóbb, mint egy utolsó pillanatra hagyott nagyobb szervizelés.

+1
Az autó ápolásakor is vannak feladatok, amelyeket jobb szakemberre bízni: alvázmosás, polírozás, klímatisztítás... Ritkábban kell, hogy sor kerüljön rájuk, de itt nem érdemes spórolni. Házi körülmények között általában ezekhez sem szerszám, sem szakértelem nem áll rendelkezésre, pedig nélkülük még a fentiek betartása mellett sem lesz maximálisan tiszta az ön alatt futó gépkocsi.