Autófelszerelés Blog

Tél, sár, latyak – koszos autó

2018.01.15 09:19

Van előnye is a koszos autónak, kétségtelen. Egy mocskos autót például keveseknek van kedve feltörni. Ráadásul, ha megmossuk az autót, jó eséllyel kezd el szakadni az eső már aznap délután vagy másnap... Vagy ott van Nikita Golubev, orosz művész, aki kimondottan keresi is az utcán fellelhető, minél koszladtabb autókat, hiszen ezeket használja aztán műalkotásai „vásznaként”, óriási nevet szerezve ezzel magának.

És igen, kocsit mosni, pláne télen, nyűg. Hideg van, és ha nem körültekintően választottuk meg a mosás napját, akkor a mosólé jó eséllyel fagy rá a karosszériára, vagyis többet ártunk, mint használunk a járműnek. Ha meg mosatjuk, kézzel, az drága, ha géppel, az karcol, és különben sincs erre idő. Még a német Dekra egy néhány évvel ezelőtti felmérése is azt mutatja, hogy télen sokkal kevesebbszer mossuk az autóinkat.

Itt akár pontot is tehetnénk a téma végére.
Sajnos azonban rossz hírünk van: az autó rendben és tisztán tartása télen még fontosabb, mint a meleg időszakban. A karosszériára vastag rétegben rakodó sár, sólé, latyak garantálja, hogy az anyag korrodálódni kezdjen, és visszafordíthatatlan folyamatokat indítson el. Különös gonddal kell ilyenkor karbantartani a kerékjáratokat, az ajtófalcokat, a szűk réseket, a küszöböket – mindent, ahol a sár megkapaszkodhat. A sós lé még a felniket is kikezdi, ha az autó gazdája nem kellően figyelmes.

A kinti kosz, mocsok persze előbb-utóbb az utastérbe is bekerül, és a cipőkről leszivárgó víz belülről is kikezdi az autót. A romlás megelőzésének legjobb ellenszere a felkészülés és a megelőzés. Mindenképpen érdemes például autószőnyegekkel, gumiszőnyegekkel, csomagtértálcákkal felszerelni a kocsit, hogy azok megvédjék a járművet belülről. Mosás után kosz-és vízlepergető réteggel is hasznos kezelni a külső felületeket. A szárazra törlés vagy a száradni hagyás szintén kulcsfontosságú, hogy se befagyott ajtó, zár, se a megjelenő rozsdafolt ne keseríthessen. A téli szezonban egyik legjobb barátja pedig egy flakon ablakmosó folyadék lehet – sosem tudhatja, mikor lesz rá szüksége...

Autót mosni télen: macera. De még mindig jobb két hetente elvégezni, mint egy csökkent értékű autót hordani a karosszériáshoz, aki úgyis csak tüneti kezeléseket tud majd végezni...