Autófelszerelés Blog

Teendők és apróságok a hidegebb időben autózóknak

2016.11.11 10:31

Gyermekkoromat elkísérte a nagyszüleim egyik bölcsessége, amelyet számtalanszor hallottam télen-nyáron: „Télen kenyeredet, nyáron gúnyádat el ne hagyd!”. Arra tanítottak vele, hogy ha útra kelek, mindig legyek tisztában, az évszaknak megfelelően, azzal, hogy mire lehet szükségem, ha megszorulok. Mára persze felnőttem, de amikor az autómat az őszi-téli szezonra készítem fel, sokszor eszembe jut a nagymamám, ahogy az ujját lengetve skandálja a tanítást...

Mert bizony autóinknak a hidegebb, nyálkásabb időszakban speciális figyelemre és felszerelésre van szükségük. Minket szolgálnak, és mindannyian szeretnénk biztonságban megérkezni célunkhoz. Szánjon időt ön is arra, hogy végiggondolja, mire lehet szüksége az autóutakon, ha mostanában, vagy a még hidegebb télben indul útnak!

 

A legfontosabb, első helyen említendő, természetesen a szezonnak és időjárási körülményeknek megfelelő gumiabroncs felszerelése a járműre. Ha már a téli viszonyokra is időben szeretne készülni, esetleg bérlete van valamelyik külföldi sípályára, a gumiabroncs cseréjekor érdemes a hóláncot is beszereznie. Ha ez megvan, takaríttassa ki alaposan autóját kívül-belül, alvázastul, hogy a jármű a legkevésbé legyen kitéve a maró hatású latyaknak, útra szórt kemikáliáknak, és ne feledkezzen el a klímaberendezésről sem!

 

Téli autózáshoz

 

A műszaki állapot ellenőrzésekor fordítson kellő figyelmet a folyadékok (ablakmosó, fagyálló) feltöltésére, az ablaktörlőlapátok állapotára (ha csíkoz, maszatol, cserélje ki!), szélvédőjét éjjelente védje valamilyen takarással! Nézessen meg mindent, ami a világítással kapcsolatos! Féklámpák, helyzetjelzők, ködlámpák rendben? Akkumulátor bírja még?

 

Az autó belső terét védendő ideje betenni a magasabb peremű gumiszőnyegeket is. A kesztyűtartóba műanyag jégkaparó, a zsebébe zárolajozó jégoldó kerüljön! A csomagtartóban minden eshetőségre tegyen be, egy akár hónapokig ott tárolható, vontatókötelet, láthatósági mellényt. Ha pedig váratlanul hosszabb időre rekedne az út mellett, jó szolgálatot tehet egy száraz cipő, kesztyű, amelyben szerelhet, némi száraz keksz, egy termoszban meleg ital, egy jó nagy takaró...

 

Csupa apróság, amelyek mind az ön és családja biztonságát, kényelmét szolgálják.