Autófelszerelés Blog

Szövetszőnyeg, a jó barát

2016.09.15 10:29

Legjobb lenne persze a repülőszőnyegekről írni... Azokhoz még autó sem kellene... De addig is, amíg Aladdin járműve nem válik mindennapossá az utakon, lássuk, miben lehetnek nagy szolgálatunkra az autóban használatos szövetszőnyegek!

Az autós szövetszőnyegek két fontos feladattal bírnak. Először is védenek. Védik az autó padlószőnyegét, hogy azon keresztül ne szivároghasson olyan csapadékból származó vagy maró hatású anyag a karosszériára, amely elindíthatná a rozsdásodást. Véd a szennyeződéstől, az utastérbe kerülő portól, sártól, segít, hogy az autó belső tere tiszta, rendezett képet mutasson. Másodsorban pedig, de nem mellékesen, a szövetszőnyegeknek esztétikai, sőt kényelmi funkciója is van. Hő- és zajszigetelő tulajdonságuk komfortosabbá teszi az utazást, jól megválasztott kivitelben pedig mindenképpen stílusossá teszik a járművet. Legegyszerűbben úgy újíthatjuk meg autónkat, ha kicseréljük a szövetszőnyeget. Megfelelő használatával hosszabban megőrizhetjük a gépkocsi eredeti, gyári állapotát, vagyis növeljük értékállóságát.

 

Szövetszőnyeg

 

A szövetszőnyeget, ha már erősen szennyezett, kopott, netán büdös, érdemes újra váltani. Mivel a szövetszőnyegek kifejezetten erre a célra kifejlesztett anyagból készülnek, könnyű őket tisztán tartani, és könnyű a ki-és behelyezésük is. Elsősorban a tavaszi/nyári autózáshoz ajánlják őket, így csak mérsékelten vízállóak, de ellenállóságukat növeli például, hogy a széleiken erősen szegettek, egyes darabjaik pedig a vezetői oldalon taposó-betéttel is megerősítettek. Különböző típusú autóhoz különböző szövetszőnyegek közül választhatunk, minden autó és minden tulajdonos számára kapható a megfelelő méretű, anyagú, vastagságú szőnyeg. Rendszerint eltérő méretű modelleket kell vennünk az első és hátsó ülésekhez, illetve azt is érdemes megfontolni, hogy milyen igénybevételhez kell igazítanunk a választást. A szövetszőnyegek egyszerűen, minden szaktudás nélkül telepíthetőek, méretpontos változataik tökéletesen illeszkednek az egyedi igényekhez. Legkényelmesebb változataik patenttal rögzíthetőek az autóban – a rögzítési pontok általában több lehetőséget is nyújtanak –, hogy a szőnyegek semmiképpen ne csúszhassanak el.

 

A színek és a formák sokszínűsége mellett a stílusos autós figyelmet fordít a szövetszőnyeg anyagára is. Régi, vintage típusú autókba például, az eredeti hatás kedvéért, érdemes a korabeli, hurkolt technikával készült (ma már ritkább) szőnyegeket felkutatni, a luxus autókban a plüssszőnyegek közvetítik a színvonalat... Ha viszont a mindennapos autózást terepi körülmények, kisgyerekek nehezítik, válogasson a strapabíróbb anyagok közül!