Autófelszerelés Blog

Szabad-e jelezni a traffipaxot?

2018.07.26 10:00

Régi vitatéma az autósok körében, hogy szabad-e villogással figyelmeztetni a szembejövőket arra, hogy a rendőrség éppen méregdrága fényképeket készít a gyorshajtókról. A kérdést persze onnan is meg lehet közelíteni, hogy ha mindenki betartaná a szabályokat, akkor nem lenne szükség az autósok közti szolidaritás efféle megnyilvánulásaira, de az elmélet helyett most koncentráljunk inkább a gyakorlatra.

Ha azt látjuk, hogy a szemközti sávban közeledő autós váratlanul villant néhányat a reflektorral, önkéntelenül a fékre lépünk, mert a jelzés a közúti közlekedés íratlan szabályai szerint azt jelenti, hogy a következő néhány kilométeres szakaszon traffipaxos sebességmérésre számíthatunk. Sokak szerint ez teljesen szabályos, a szabad véleménynyilvánítást ugyanis nem lehet büntetni, mások szerint azonban a rendőr igenis megbírságolhatja a figyelmeztetőket, mert ezzel akadályozzák a rendőrség munkáját. Néhány éve az egyik folyóirat újságírói a hatóságnak is feltették a kérdést, a válasz azonban nem nevezhető megnyugtatónak, inkább amolyan „hoztam is ajándékot, meg nem is” típusú felelet.

 


A rendőrség hivatalos válasza szerint a villogás nem befolyásolja az ellenőrző berendezés működését, az így is képes az elhaladó jármű haladási sebességét a valóságnak megfelelően megállapítani. Vagyis a figyelmeztető jelzés nem számít szabálytalanságnak. De mielőtt fellélegezhetnénk, a válasz idéz egy másik KRESZ-szabályt, miszerint tilos a villogás, ha azzal a többi autóst elvakítjuk. Tehát a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha villantunk a szembejövő autósnak, és azt a traffipaxoló rendőr (vagy valamelyik kollégája) észreveszi, akkor az ő hatáskörébe tartozik eldönteni, hogy ezzel elvakítottuk-e a közeledés egy másik résztvevőjét. Ha úgy ítéli meg, hogy igen, akkor, szólásszabadság ide vagy oda, máris röppen a 30 ezres csekk.
Aki nem szeretné ilyen esetekben a többi autós illetve a rendőrség jóindulatára bízni magát, az jobban teszi, ha beszerez magának egy lézeres traffipax jelzőt az autofelszerelesek.hu kínálatából, így nem érhetik kellemetlen meglepetések.