Autófelszerelés Blog

Sárkány ellen sárkányfű – hó ellen hólánc!

2018.11.19 10:30

Az autó manapság már nem egyszerű kényelmi eszköz, hanem a mindennapok elengedhetetlen része. Aki megszokja a használatát, az hajlamos komoly életszínvonal-romlásként megélni, ha akad olyan nap, amikor szerviz, vizsgáztatás vagy bármi más okból kifolyólag nem ülhet bele. De nem volt ez mindig így, az autózás hőskorában, a 20. század elején az automobilok kimondottan nyári járműnek számítottak, épeszű ember meg se próbált havas utakon ügyeskedni velük.

 

A múlt század hajnalán, ha leesett a hó, fel sem merült annak eltakarítása az utakról, sok helyen inkább hatalmas, ló vontatta hengerekkel lesimították, hogy könnyebben lehessen szánnal közlekedni rajtuk. Egészen az 1930-40-es évekig csak a városokban volt kivitelezhető az utak megtisztítása, a vidéki földutakon szóba sem jöhetett.
A legelső hóláncot 1904-ben Harold D. Weed szabadalmaztatta New York államban, és a feltaláló dédunokájának elmondása szerint az ötletet az adta hozzá, hogy sokan köteleket vagy indákat kötöztek a kerekekre, hogy az jobban meg tudjon kapaszkodni a saras vagy havas talajon. Weed olyan megoldást keresett, ami tartósabb és erősebb a kötélnél, illetve sárban és hóban egyaránt használható. Hamarosan sikerült kifejlesztenie a fémből készült hóláncot, széleskörű elterjedését azonban akadályozta, hogy a mai hóláncokkal ellentétben meglehetősen sok vesződséggel járt a felszerelése, az abroncsokat ugyanis előbb le kellett ereszteni ahhoz, hogy rá tudják erősíteni a láncot.
Érdekesség, hogy reklámfogásként Weed még a híres szabadulóművész, Harry Houdini szolgálatait is igénybe vette. Az előadás során Houdinit hóláncokkal kötözték meg, majd bezárták egy egymáshoz erősített hóláncokból készített börtönbe, de a szabadulóművésznek végül sikerült kiszabadulnia belőle.
Szerencsére a mai hóláncok fel- és leszereléséhez sem ördöngös ügyesség, sem hosszas pepecselés nem szükséges, bárki elvégezheti néhány perc alatt mindenféle szakértelem nélkül. Mindössze arra kell ügyelni, hogy a megfelelő méretet válasszuk autónkra, ebben pedig készségesen segít az autofelszerelesek.hu honlapja és csapata.