Autófelszerelés Blog

Mobilozni vagy vezetni

2018.05.28 11:30

Vezetés közben telefonálni nem veszélytelen dolog, még akkor sem, ha kihangosítóval vagy fülhallgatóval tesszük, a beszélgetés ugyanis elvonja az ember figyelmét, és megnöveli a reakcióidőt. Míg az átlagos reakcióidő – tehát a probléma észlelésétől a beavatkozásig eltelt idő – 0,5 - 0,7 másodperc, ugyanez telefonálás közben akár a duplájára is nőhet.

Sokan borsosnak találják az itthon emiatt kirótt 10-30 ezer forintos bírságokat, ám ha összehasonlítjuk más országok gyakorlatával, már nem is tűnik olyan soknak.

 


Nagy-Britanniában például 2003 óta tilos mobiltelefonhoz nyúlni vezetés közben, még akkor is, ha az ki van hangosítva, vagy ha csak az útvonalat szeretnénk megnézni a térképalkalmazást használva. Az eredetileg 30 fontos (kb. 10 ezer forint) bírságot többször is emelték az évek során, legutóbb 2017-ben, és jelenleg legkevesebb 200 fontra (kb. 70 ezer forint) büntetik azokat, akiket vezetés közben rajtakapnak, bizonyos súlyosbító körülmények esetén azonban a bírság összege akár az 1000 fontot (kb. 300 ezer forint) is elérheti.
Az Egyesült Államokban, ahogyan azt már megszokhattuk, államonként eltérő a szabályozás, és a megengedőtől a drákói szigorig minden előfordul a palettán. Egyes államokban például csak az sms-írást és a netezést tiltják, Floridában pedig úgy fogalmaz a jogszabály, hogy egészen addig megengedett a telefonálás vezetés közben, amíg a hang a sofőrnek csak az egyik fülén megy be. Ezzel szemben Kaliforniában ugyanúgy tilos a telefont nyomkodni vezetés közben, mint Magyarországon. Ha először kapják rajta az embert a kaliforniai rendőrök, akkor 150 dolláros (kb. 38 ezer forint) csekkre számíthat, másodszor azonban már ennek a duplájára.
Mivel az egész világon, így Magyarországon is évről évre emelkedik azoknak a baleseteknek a száma, amelyek közvetve vagy közvetlenül a telefonhasználathoz köthetőek, a hazai szabályozásban is szigorítás várható. Az autofelszerelesek.hu kínálatában éppen ezért telefontartó is szerepel azok számára, akik szeretnék elkerülni a büntetéseket, mégis kíváncsiak arra, hogy ki hívja őket vezetés közben.