Autófelszerelés Blog

Mikor érdemes eladni az autót?

2019.02.14 10:40

Autót venni befektetés, és ha nem szeretnénk (túl sokat) bukni rajta, akkor nagyon körültekintően kell megválasztani az időpontot, mikor adjuk el. Kicsit hasonlít a helyzet a részvények értékesítéséhez – meg kell lovagolni a trendeket, és tudni kell jókor kiszállni.

Autót leginkább azért vesz az ember, hogy használja. Természetesen akadnak gyűjtők, akik limitált szériás Lamborghinikbe vagy makulátlan állapotú veteránautókba fektetik a pénzüket, ezeket a járműveket azonban jellemzően nem a tescós nagybevásárlás lebonyolítására használják, hanem klimatizált helyiségekben őrzik, várva a kedvező pillanatot, amikor a vételár többszöröséért értékesíthetik. Az átlagember azonban azért vásárol autót, hogy az megbízhatóan elvigye A-ból B-be. Bár a reklámok és az egész világra jellemző fogyasztási láz azt sugallja, hogy minél gyakrabban cseréljünk autót, a józan megfontolás ellentmond ennek.


Egy mai autó átlagos élettartama 13-14 év és kb. 250 ezer km. Ez azonban rendszeres karbantartással és odafigyeléssel jócskán meghosszabbítható. Aki azért szeretné újabbra cserélni gépjárművét, hogy lépést tartson az állandó újításokkal, annak van egy rossz hírünk: ha minden egyes új kütyüt ki akar próbálni, amit a gyártók beépítenek egy személyautóba, akkor évente nagyjából kétszer kellene az újról még újabb modellre váltania. Ráadásul ez a sok fejlesztés hosszú távon azt eredményezi, hogy az autóban sokkal több minden tud elromlani, és bizonyos szempontból megbízhatatlanabb lesz, mint egy régebbi típus.
Szakértők szerint ha az autó megfelel a szükségleteinknek, fenn tudjuk tartani, és nincs valamilyen javíthatatlan hibája, akkor életkortól függetlenül jobban megéri ragaszkodni hozzá, mint túladni rajta. Összességében tehát nem szabad bedőlni a „cserélj, fogyassz, vásárolj” parancsnak, törekedjünk inkább arra, hogy minél hosszabb ideig használjuk négykerekűnket. Ebben segíthetnek az olyan praktikus kiegészítők, mint a kartámasz, az ajtóvédő díszléc, a légterelő vagy a kárpitot védő gumiszőnyegek. Válogasson kedvére az autofelszerelesek.hu kínálatában, és szerezzen be kiváló minőségű kényelmi eszközöket, hogy teljessé tegye az autózás élményét!