Autófelszerelés Blog

Miért is kell fizetni a parkolásért?

2018.06.14 10:30

Biztos sokan eltűnődtek már azon egy-egy szélvédőn talált Mikulás-csomag után, vajon ki volt az, akinek először pattant ki a fejéből az ötlet, hogy pénzt kérjen másoktól, amiért azok egy helyben állnak az autójukkal. Kinek köszönhetjük azt, hogy néhol csak több liternyi benzin áráért bérelhetünk ki néhány órára egy 4-5 m²-es aszfaltdarabot?

 

ajtovedo

A választ ezúttal is, mint sok egyéb „találmány” esetében, Amerikában kell keresnünk. Az első parkolóórát Oklahomában állították fel 1935 nyarán, mégpedig a helyi üzlettulajdonosok kérésére, akik megelégelték, hogy a potenciális vásárlók nem tudnak megállni a boltjuk előtt, mert nem találnak üres helyet a belvárosban. Akkoriban, mivel semmilyen szankciótól nem kellett tartaniuk, az emberek néha napokig ugyanazon a helyen parkoltak autójukkal, és sokszor a működésképtelenné vált járműveket sem szállították el, egyszerűen hátrahagyták őket ott, ahol bemondták az unalmast. A belvárosokban volt a legrosszabb a helyzet, az ott dolgozók ugyanis minden szabad parkolóhelyet elfoglaltak.
Miután az első parkolóórát kihelyezték, az érintett üzlet forgalma azonnal fellendült, és a harmadik napon már a szomszédos utcában lévő üzletek tulajdonosai is követelni kezdték a saját parkolóórájukat. A folytatást már ismerjük. Egyes adatok szerint a tavalyi évben több mint 10 milliárd dollár értékben fizettek az USA-ban a parkolásért, azt pedig megbecsülni is nehéz lenne, hogy az egész világot tekintve mekkora üzletről van szó.
Azt viszont kijelenthetjük, hogy az eredeti céltól, miszerint szabadítsuk fel a helyeket az üzletek előtt, kicsit eltávolodtunk, mostanában ugyanis mintha csak az lenne a fontos, hogy minél nagyobb bevételre tegyenek szert az ezzel foglalkozó cégek és önkormányzatok. Az autofelszerelesek.hu csapata abban sajnos nem tud segíteni, hogy ne kelljen többet parkolási bírság miatt bosszankodnia, de a parkolás során keletkező apróbb sérüléseket megelőzheti egy ajtóvédő díszléccel, amely szinte az összes Magyarországon forgalomban lévő márkára kapható webshopunkban. Válogasson kedvére közülük!