Autófelszerelés Blog

Látszani a sötétben

2019.12.27 10:00

Ahogy közeledik a karácsony, egy hosszabbak az éjszakák, sokak szerint ez az év legnyomasztóbb időszaka, amikor sokan sötétben indulnak és sötétben érkeznek haza a munkából. A rosszabb látási viszonyok miatt különösen fontos, hogy figyeljünk egymásra, és ügyeljünk arra, hogy mások is lássanak bennünket.  A KRESZ 2007 óta megköveteli bizonyos helyzetekben a fényvisszaverő mellény viselését, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban.

Kinek kötelező a fényvisszaverő mellény?
Aki találkozott már sötétben kivilágítatlanul tekerő biciklissel, az tudja, hogy ez felér egy öngyilkossággal, ezért nem véletlen, hogy a lakott területen kívül közlekedő kerékpárosnak kötelező a fényvisszaverő mellény viselete, akár az úttesten, akár a bicikliúton pedálozik. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik kézikocsit tolnak vagy húznak az út szélére húzódva.
Jármű nélkül közlekedve is fontos, hogy lássák az embert, ezért aki gyalogosan halad az úton vagy az útpadkán, annak sötétedés után szintén kötelező a fényvisszaverő mellény viselete. Kevésbé ismert tény, hogy az állatot hajtó vagy állaton közlekedő személyre is vonatkozik a szabály, tehát aki sötétedés után indul lovagolni, az is készítse be magának a mellényt, mert a KRESZ szerint megbüntethetik, ha nem viseli, és nem csak közúton, de akár egy kivilágítatlan földúton is.

Mikor kell egy autósnak?
Fontos, hogy az autóban is legyen mindig néhány fényvisszaverő mellény arra az esetre, ha műszaki hiba, segítségnyújtás vagy akár pihenés miatt ki kell szállnunk a kocsiból lakott területen kívül. Az út szélén végrehajtott kerékcserék a legveszélyesebb műbeletek közé tartoznak, nagyon gyakori, hogy elsodorják a kerék mellett guggoló sofőrt, ha nem visel fényvisszaverő ruházatot. Baleseteknél is fennáll a veszélye annak, hogy az elhaladó autók vezetői bámészkodás közben nem koncentrálnak megfelelően, és elcsapják valamelyik balesetet szenvedett autó tébláboló utasát. Ilyen esetekben életet menthet egy láthatósági mellény. Ne bízza a véletlenre, ellenőrizze, hogy van-e az utazótáskában, és ha nincsen, szerezze be még ma!

Az Autófelszerelések.hu kínálatában utazótáskák, csomagtértálcák, kartámaszok és egyéb kényelmi kiegészítők is megtalálhatóak, hogy télen is élmény legyen a vezetés!