Autófelszerelés Blog

Iszik vagy vezet

2019.12.13 10:00

Közelednek az ünnepek, ezért a mindig aktuális téma még aktuálisabbá válik: miért nem lehet meginni egy pohár sört vagy bort, mielőtt autóba ülnénk? Bár sok más országban ennyit még megengednek a hatóságok, nálunk köztudottan zéró tolerancia van az ittas vezetésre, így egy pohár ital elfogyasztása azt eredményezheti, hogy elveszik az ember jogosítványát. De miért?

Nő a balesetveszély
Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy már minimális alkohol elfogyasztása is megnöveli az önbizalmat és a reakcióidőt, ez a két tényező pedig a balesetek kockázatát. Főleg télen, a jeges, csúszós utakon nagyon fontos, hogy az ember időben fékezzen, ilyenkor egyetlen másodperc késlekedés is végzetes lehet, akkor pedig hiába a téli gumi vagy a hólánc, könnyen baleset lehet a vége. Sokak szerint azonban a problémára nem az alkoholtól való tartózkodás a megoldás, hanem a szonda átverése.

Hogyan verjük át a szondát?
Ezzel kapcsolatban számtalan trükk és legenda él a köztudatban, nézzük a leggyakoribbakat. Kezdjük azzal, hogy a konyakmeggytől és hasonló alkoholos bonbonoktól nem kell félnünk, ezeket ugyanis csak akkor jelzi a szonda, ha közvetlenül a fújás előtt fogyasztjuk őket, ezért elég arra figyelnünk, hogy vezetés közben ne együnk ilyesmit. De mi segíthet akkor, ha valóban ittasan ül valaki a kormány mögé? Egyesek szerint ilyenkor babérlevelet kell rágcsálni, mások a kávéra esküsznek, de sajnos ki kell ábrándítanunk mindkét tan hirdetőit, ezek ugyanis nem elegendőek ahhoz, hogy becsapjuk az alkoholszondát. Ugyanígy a városi legenda kategóriába tartozik a jégkocka rágcsálása. A mai modern már nem lehet hideg kilégzéssel átverni, legfeljebb annyit érhet el az illető, hogy elromlanak a fogai a hideg desszerttől.

Mi a megoldás?
Az egyetlen megoldás az, ha tisztában vagyunk az egyes alkoholfajták felszívódási idejével, és nem ülünk addig autóba, amíg ittasak vagyunk.

Az Autófelszerelések.hu önuralmat és balesetmentes vezetést kíván minden olvasójának az ünnepekre és az új esztendőre!