Autófelszerelés Blog

Hólánccal – ha támad a tél!

2016.12.13 12:03

Még ha reménykedtünk is, mostanra tudomásul kellett vennünk: a tél idén sem marad el. Sőt, megérkezett. Leesett az első hó. Pánikra természetesen semmi ok, de előrelátó autótulajdonosként felkészülni mindenképpen érdemes. A téli autós felszerelést például kiegészíteni hólánccal is.

A hólánccal kapcsolatban álljon itt néhány alapvetés. Mert higgye el, a hólánc a biztonságot jelenti a téli autózási körülmények között.

 

1. A téli gumik használatához hasonlóan Európában a hólánc használata sem egységesen szabályozott. Mivel államonként eltérő lehet, hogy hol és mikor kötelező vagy ajánlott felszerelni, minden (külföldi) utazás előtt tájékozódjon a cél- és tranzitországok ide vonatkozó jogszabályairól! A felkészüléssel komoly büntetésektől kímélheti meg a pénztárcáját.

 

2. Magyarországon a hólánc akkor kötelező, ha azt tábla vagy egyéb figyelmeztetés jelzi az érintett útszakaszon. Rendszerint olyan helyeken találkozhatunk a táblákkal, ahol az emelkedőket és lejtőket folyamatos havazás éri, nagy a hirtelen lefagyás veszélye, vagy azokon az utakon, ahol a környezetvédelmi szabályozás miatt nem engedélyezett a síkosságmentesítés.

 

3. Minden gumimérethez a megfelelő mérető hóláncot kell választani, és minden esetben felpróbálni a vásárlás előtt! A hólánc kiválasztásakor azonban a méreten túl a minőséget is tartsa szem előtt! A hólánc felhelyezését mindig gyakorolja be nyugodt, száraz körülmények között!

 

4. Személyautóhoz leginkább javallott az y és a rombusz mintázatú lánc. Terepjárókhoz, nehezebb járművekhez vastag, nagy szemű hóláncot vásároljon!

 

5. A hóláncot mindig (és legalább) a meghajtott kerékre kell szerelni. Figyelembe kell venni azonban, hogy ha csak az első kerekeken van lánc, az autó hátulja riszálhat, míg ha csak hátul, a kormányozhatóság lehet kétes. Rendkívüli időjárási viszonyok között minden kereket lásson el lánccal!

 

Hólánccal – ha támad a tél!

 

6. Hólánccal legfeljebb 50 km/h-val közlekedhet. Véglegesen akkor húzza meg a láncot, ha 100 m-t már haladt vele. Ha újra „száraz”, „kemény” útra ér, azonnal szerelje le!

 

7. Végül néhány nyomatékosítandó apróság. Négykerék meghajtású autónak is kell a hólánc. A lánc használatát az ABS-rendszer sem helyettesíti. Szűk kerékjárati ívű járműre is szerelhető hólánc.

 

Készüljön fel! Készítse be! Gyakorolja! Használja!