Autófelszerelés Blog

Hogyan vezessünk esőben

2019.08.30 10:00

Az esőben vezetés nem tartozik az autósok kedvencei közé. Nem véletlenül. Egy rövid zápor is teljesen megváltoztathatja az útviszonyokat, hát még egy hosszabb esőzés. Elméletben mindenki tudja, hogy vizes úton a fékút a duplájára nőhet, miközben romlanak a látási viszonyok, a gyakorlatba azonban már kevesebbeknek sikerül átültetniük ezt a tudást. Ezért is fordulhat elő, hogy a legtöbb ráfutásos baleset esőben vagy hóban történik. Pedig nem lehetetlen esőben is biztonságosan vezetni, csak be kell tartani néhány egyszerű szabályt. Lássuk, melyek is azok!

1. Vezess óvatosan! Száguldozni sosem jó ötlet, esőben pedig kimondottan veszélyes. A hosszabb fékút és a rossz látási viszonyok miatt megnövekedett reakcióidő gyilkos kombináció. Az esőfüggönyön át nehezebb észrevenni a táblákat, könnyebb elvéteni a sávokat, a korrigálás pedig veszélyes helyzeteket szülhet. A legveszélyesebb azonban a vízenfutás, más néven aquaplaning, amikor az utat borító vékony vízréteg miatt megszűnik a kapcsolat a gumik és az aszfalt között, az autó pedig irányíthatatlanul csúszni kezd, mintha csak tükörjégre futott volna. Aki tapasztalt már ilyet, az sosem felejti el. Aki még nem, az vezessen lassabban, ha esik, hátha akkor megússza.

2. Ellenőrizd a gumik állapotát! A gumiabroncsok ellenőrzése mindig fontos, esőben azonban még fontosabb. Életek múlhatnak rajta. Ha a keréknyomás nem megfelelő, a profilmélység pedig túl kicsi (vagyis kopott a gumi), akkor az autó tapadása nagyon messze kerül az ideálistól, a vízelvezető bordák ugyanis nem tudják kellő mértékben kiszorítani maguk alól a vizet, és a csúszós utakon az ilyesmi könnyen megbosszulhatja magát.

3. Látni és látszani! Száraz időben az ablaktörlő csupán kényelmi kiegészítő, esőben azonban nélkülözhetetlen eszköz. Ha az ablaktörlőgumik elöregednek, azonnal cseréljük le őket, nagy esőben ugyanis elég, ha csak egy kicsivel rosszabbul törlik az ablakot, máris úgy járhatunk, hogy nem látunk ki rendesen a szélvédőn. Ugyanilyen fontos az is, hogy világítsuk ki magunkat. Lakott területen belül, ha jók a látási viszonyok, nem kötelező a tompított fényszóró használata – de nem is tilos. Inkább világítsunk feleslegesen, minthogy emiatt ne vegyen észre bennünket egy másik autós.

Apróságnak tűnhet, de esőben sokat számíthat egy légterelő is, ami megakadályozza, hogy a lehúzott ablak résén bevágjon az eső. Az Autófelszerelések.hu kínálatában minden típusra megtalálható a megfelelő légterelő. Ha jut friss levegő az utastérbe, koncentrálni is könnyebb, és nagyobb az esély arra, hogy elkerüljük a balesetveszélyes szituációkat.