Autófelszerelés Blog

Gyorsan, de ésszel

2018.04.19 11:00

Nem létezik olyan autós, aki még soha nem lépte túl a megengedett sebességet valamely útszakaszon, és ennek nem az az oka, hogy mindenki megrögzött gyorshajtó, hanem az, hogy a sebességhatárok gyakran túlzó óvatossággal vannak megállapítva.

Éppen ezért szinte minden autótulajdonos ismeri azt a nyugtalanító érzést, amikor a postás váratlan ajánlott küldeményt hoz számára a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságtól. Reszkető kézzel bontja fel a borítékot, próbálja felidézni, mikor is lépte túl a sebességhatárt, és közben halkan imádkozik, hogy minél kisebb büntetési tétel szerepeljen a kézhez kapott csekken. Persze, már a legkisebb tétel is igen borsos, hiszen 30 ezer forintnál kezdődik a gyorshajtásért lefotózott autósok büntetése, és mivel a rendőrség saját bevallása szerint évi 20 milliárd forint körüli összeget szed be, elég sok fényképet ki kell küldeniük egy esztendőben.


A rendőrség többnyire azzal indokolja a büntetési tételek drasztikus emelését, hogy ezzel tudják a leghatékonyabban visszaszorítani a gyorshajtást, ami a balesetek közel egyharmadáért felelős. A legújabb statisztikák azonban arról árulkodnak, hogy ez nem teljesen fedi a valóságot. Bár a közúti balesetek egyharmada valóban a sebesség nem megfelelő megválasztására vezethető vissza, ez az esetek többségében inkább azt jelenti, hogy a vétkes túl gyorsan hajtott az útviszonyokhoz vagy a forgalmi helyzethez képest, míg a megengedett sebesség túllépése mindössze az balesetek kevesebb, mint 1%-ában volt megállapítható. Tehát éves szinten körülbelül 100-200 olyan baleset történik hazánkban, amiért egyértelműen a gyorshajtás felel. Hogy ehhez képest túlzó-e vagy sem a rengeteg traffipax és sebességmérő, illetve a behajtott 20 milliárd forint, azt mindenki döntse el maga.

A legbiztonságosabban természetesen akkor közlekedhetünk, ha betartjuk a KRESZ szabályait, ám olyan esetekre, amikor úgy ítéljük meg, hogy egy 50-es táblával védett útszakaszon például 65-tel is teljes biztonsággal tudunk haladni, érdemes beszerezni egy traffipax-jelzőt az autofelszerelesek.hu kínálatából, ami már két-három riasztással visszahozza az árát.