Autófelszerelés Blog

Gumival kényelmesebb

2018.11.27 13:37

Az utazás ma már a szabadidő aktív eltöltésének egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb módja, de nem volt ez mindig így. Évszázadokkal ezelőtt az utazás csak a gazdagok és a nagyon bátrak privilégiuma volt, nem véletlen, hogy Marco Polo kultikus figurává nőtte ki magát, amiért volt mersze ellátogatni a kutyafejű tatárok és egyéb barbár keleti népek birodalmába. Később, amikor a világ ismertebbé és biztonságosabbá vált, az utazás népszerűsége is fokozatosan nőtt, a kényelmetlenségek azonban sokakat elrettentettek.

Manapság, amikor néhány óra alatt egy másik földrészre repülhetünk, vagy amikor egy 2-300 kilométeres kocsiút már nem is számít utazásnak, nehéz elképzelni azt az időszakot, amikor egy lovas kocsiban végigzötyögött többnapos út komoly fizikai megpróbáltatást jelentett, amire csak a legelszántabbak vállalkoztak.
Sokan próbáltak ezen változtatni, ezért kaucsukból készült tömörabroncsok már a 19. század első felében felbukkantak, a felfújható abroncsok azonban csak jóval később jelentek meg, bár a skót Robert William Thomson már 1845-ben szabadalmaztatta azt. Thomson a találmányt elsősorban a kerékpár ősére szánta, ám akkoriban népszerűbbek voltak a tömörabroncsok és a párnás abroncsok, illetve a szilárd anyaggal töltött gumiabroncsok. Ez utóbbiakba lószőrt, kócot, parafát, szivacsos gumit és ehhez hasonló dolgokat töltöttek. A felfújható gumiabroncsok elterjedésének egy Dunlop (ismerősen cseng a neve?) nevű állatorvos adott új lendületet, aki először a fia triciklijének kerekeit szerelte fel felfújható gumicsővel, mielőtt szabadalmaztatta volna a találmányt.


Az első automobilra szerelhető felfújható abroncsot a Michelin-fivérek mutatták be 1895-ben. A közvélemény akkoriban még borzalmasan veszélyesnek tartotta ezt a megoldást, ezért Michelinék kénytelenek voltak maguk vezetni az így átalakított autókat a Párizs-Bordeaux-Párizs autóversenyen. A nagy áttörést végül az 1920-es évek elején az abroncsgyártók által indított széleskörű „felvilágosító kampány” hozta meg, ami végül teljes egészében kiszorította a korábbi abroncsváltozatokat.
Ma már nem az a kérdés, hogy felfújható abroncsot választunk-e vagy sem, hanem az, hogy milyen típust és méretet, illetve arra milyen kiegészítőket szerelünk. Az autofelszerelesek.hu kínálatában gumiméret szerint választhat hóláncot és dísztárcsát minden autótípusra!