Autófelszerelés Blog

Dísztárcsa, a sokat vitatott. Vagy a szükséges plusz?

2016.11.24 09:45

Felesleges műanyagdarab vagy látványos tuningelem? Van haszna is, vagy csak a megjelenést szolgálja jól-rosszabbul? A dísztárcsa köré szerveződő örök kérdések... Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a válasz mindig az autótulajdonos ízlésének és vérmérsékletének függvénye.

Tény, hogy a dísztárcsa az autó kerekeinek leglátványosabb része. Rengeteg típusa és formája közül  minden autós maga választhatja ki a neki leginkább tetszőt. Megemeli az autó külső megjelenését és a befejezettség érzetét sugallja. Tény az is, hogy a dísztárcsának védelmi funkciója is van. Védi a keréktárcsát, a kerékagyat, óvja a féknyerget, a gömbfejeket a sós létől, a sáros latyaktól, a felpattanó kövektől, így biztosítva a kerék szerkezeti elemeinek hosszabb élettartamot. Érdemes erre akkor is gondolni, mikor a dísztárcsa nélkül futott kerekeket a tél végeztével cserélni szeretnénk, és a korrodálódott anyák miatt csak kalapáccsal lehet leverni a felnit...

 

a dísztárcsa az autó kerekeinek leglátványosabb része

 

Az autofelszereles.hu munkatársaiként tisztában vagyunk azzal, hogy a nem pontosan illeszthető, könnyen repedező, gyorsan mattuló dísztárcsa bosszantó és felesleges kiadásokat jelent. A jó minőségű dísztárcsa azonban kellően rugalmas, sok körömmel kapcsolódik a felnihez, nem törik, nem reped és akkor sem veszít a fényéből, ha vegyszerrel tisztítják. Szellőzőnyílásai megfelelő méretűek az optimális működés érdekében. Higgye el, van ilyen dísztárcsa.

 

A dísztárcsát mindig tiszta felnire szerelje fel, és arra nagyon ügyeljen, hogy a szelepet a kerékben ne nyomja meg! Leszerelésnél ne egy ponton feszítse, hanem több lukon benyúlva határozott mozdulattal távolítsa el az autókerékről. A dísztárcsa nem emelkedhet el túlságosan a kerék síkjából, hogy ne akadjon bele semmibe. Csak a megfelelő méretet szerelje autójára! Figyelje a gumiabroncs méretezésénél az utolsó két számjegyet – ez az a szám, amely a dísztárcsa megfelő nagyságát mutatja! A nem megfelelő méretű és nem szakszerűen illesztett dísztárcsa könnyen lerepül a mozgó járműről, és rendkívül balesetveszélyes.

 

Végszóként pedig a dísztárcsa védelmében két apró gondolat: a dísztárcsa tökéletes ajándék bármely autótulajdonos férfinak – megmagyarázhatatlan vonzódás, megéri kipróbálni. És hogyan készítene Ptolemy Elrington csodálatos állatszobrokat az elhasznált, törött dísztárcsák nélkül?