Autófelszerelés Blog

Az utolsó próbatétel

2017.12.18 11:04

Ha ön figyelemmel kíséri, hogyan készül az ország a karácsonyra, biztosan nem kerülte el a hír, amely az ország karácsonyfájának szállításáról szólt. Elrettentő képeket láthattunk ugyanis arról, hogyan NE szállítsunk fenyőfát, ha annak az a szerepe, hogy feldíszítve széppé tegyen ünnepet, teret... Elemezni a szerencsétlen akció minden hibáját nem szeretnénk, ellenben az alkalmat megragadni igen, hogy elmondjuk, hogyan kell HELYESEN hazajuttatni a kiválasztott fát. Az autós utolsó próbatétele ez a nagy halászlé előtt, de ha megfogadja a tanácsainkat, sikeresen veszi majd az akadályt.

A legjobb javaslatunk, hogy ne akarja a saját kocsijával hazavinni a fenyőt. Macerás, koszol és kell hozzá némi rutin, meg felszerelés is. A feladatra már céges szolgáltatás is elérhető. A vacakolás helyett igyon meg egy forró csokit valahol, lazítson!

Ha mégis úgy dönt, megoldja egyedül, mert mégiscsak, akkor a szem előtt tartandó legfontosabb szabály, hogy a fa rögzítésének és szállításának úgy kell történnie, hogy a vezetőt semmi nem zavarhatja a kilátásban, nem veszélyeztetheti a közlekedésben résztvevő többi autóst, illetve nem akadályozhatja a fényjelző berendezések láthatóságát.

A legtisztább, legbiztosabb és a hatóságok által is leginkább javasolt módszer az, ha tetőcsomagtartóra erősíti a fenyőfát. Ne feledje, hogy hevederekre lesz szüksége a rögzítéshez, a gumipókot felejtse el, ha nem szeretné, hogy egy hirtelen manővernél a rakomány veszélyes rakétaként vágódjon le az autó tetejéről, nem nézve, mi vagy ki kerül az útjába. A fa ágai az autó hátulja felé mutassanak – ezzel megakadályozható, hogy a szél belekapjon a fenyőbe, lecibálja vagy tönkretegye azt. A jogszabály szerint a előre és hátra is 40-40 cm-nyit lóghat ki a rakomány, különben büntethetőek vagyunk.

Ha önnek nincsen tetőcsomagtartója (bár az autofelszerelesek.hu-nál bármikor beszerezheti), marad a csomag- vagy utastér. Amennyiben az ülések előre-hátra hajtogatásával teszi a fenyőt a kocsiba, érdemes becsomagolni a fát, vagy letakarni a kárpitot, mert a kicsöppenő gyanta, a szétszóródó tűlevelek csúnya pusztítást végezhetnek a kocsibelsőben. A megfelelő rögzítésről ebben az esetben is gondoskodnia kell!

Végül, emlékezzen, hogy az autóból ki- illetve túlnyúló rakományt jelölni kell: piros-fehér zászlóval vagy táblával, éjjeli fényviszonyok között pedig piros fényű lámpával és piros fényvisszaverővel. Figyelem, ez a szabály akkor is érvényes, ha a jármű áll!

Kész? Indulhat! Várja a halászlé...