Autófelszerelés Blog

Az utánfutózás szabályai

2019.09.12 10:00

Érdekes, de könnyen megmagyarázható jelenség, hogy a nagyvárosokban sokkal ritkábban találkozni utánfutót húzó személyautókkal, mint kisebb településeken. Ennek főként praktikus okai vannak, elsősorban az, hogy az utánfutó tárolásához helyre van szükség, mert egy panelház parkolójából nagyon könnyen lába kel, míg a falvakban jellemzően mindenki kertes házban lakik. Pedig hasznos dolog az utánfutó, ha szállítani kell valamit, mert a nagyobb kiterjedésű, de nem túl nehéz holmikhoz így nem kell furgon vagy platós kisteherautó. Néhány apróságra azonban érdemes odafigyelni, mielőtt valaki utánfutózásra adja a fejét.

Mi kell hozzá?
Jó hír, hogy elég egy sima B kategóriás jogosítvány ahhoz, hogy 750 kg-nál nem nehezebb utánfutót vontathasson valaki. De csak akkor, ha nem friss az a jogosítvány, a megszerzésétől számított első két évben ugyanis a kezdő sofőrök semmit nem vontathatnak. Fontos, hogy az utánfutó össztömege nem haladhatja meg az autó saját tömegét, illetve a teljes szerelvény súlya nem lehet több 3,5 tonnánál, különben már E kategóriás jogsira is szükség van a vezetéséhez. És persze a vonóhorogról sem szabad megfeledkezni, anélkül ugyanis nem lesz mire akasztanunk az utánfutót.

A leggyakoribb hibák
Bármilyen furcsán hangzik is, de a KRESZ előírja, hogy a világítás és a gumik állapotát minden nap ellenőrizni kell indulás előtt. Az autójánál hajlamos ezt elmulasztani az ember, az utánfutót azonban tényleg érdemes gyakran átnézni, legalább felcsatolás előtt. A régebbi példányoknál ugyanis gyakran előfordulnak kiégett izzók vagy kopott, töredezett abroncsok. A legtöbb problémát azonban nem ez, hanem a túlpakolás szokta okozni. A túlságosan megrakott utánfutó hirtelen manővereknél elhúzhatja az autót, ráadásul hátrafelé semmit nem látni tőle. Éppen ezért szerepel a KRESZ-ben, hogy utánfutóval csak ugyanolyan tempóval szabad közlekedni, mint egy 40 tonnás teherautóval, ami országúton 70, autópályán 80 km/h-t jelent. A legjobb hírt a végére hagytuk: a vonóhorogról leakasztott utánfutó ingyen parkolhat, az elektronikus díjfizetés ugyanis nem kötelező, a cetlit pedig a szélvédő mögé kell helyezni, az utánfutónak azonban nincsen szélvédője.