Autófelszerelés Blog

A kőolajfüggőség végnapjai?

2018.10.29 11:46

2015-ben a világ egyik legnagyobb olaj- és gázvállalata, a BP – vagy más néven British Petroleum – közzétett egy jelentést, amelyben a jelenlegi kitermelési szint mellett 52 évre elegendőnek saccolja a Föld kőolajtartalékát. Némi fejszámolás után megállapítható, hogy 2067-ig nem kell aggódnunk. Vagy mégis?

A jelenlegi kitermelési szint azt jelenti, hogy az emberiség kőolajigénye nem növekszik, de ez nyilvánvalóan nem így van, hiszen a világ minden országa állandó gazdasági bűvölésre, fejlődésre, növekedésre törekszik, évről-évre többet fogyasztunk mindenből, miért éppen kőolajból lenne elegendő annyi, amennyi tavaly? Tehát valószínűleg akkor okoskodunk jól, ha öt évtized helyett inkább hárommal, legfeljebb néggyel számolunk, és közben gőzerővel dolgozunk azon, hogy az olajkutak kiszáradása után se maradjunk közlekedőeszközök nélkül.


Természetesen a nagy autógyártók is tudják, hogy a fosszilis energiahordozóknak előbb-utóbb a nyakára hágunk. A kérdés már régen nem az, hogyan tudjuk ezt megakadályozni – sehogy –, hanem az, hogy mivel tudjuk kiváltani őket. Nem véletlen, hogy a hibridek és a villanyautók egyre több márka kínálatában jelennek meg, a legnagyobb gyártók nem akarnak úgy járni, hogy egyszer csak kikopnak a piacról, át akarják menteni piaci pozíciójukat a következő érára is.
Bár egyre több a zöldrendszámos autó az utakon, a villanyautóknak még mindig vannak hátrányai a benzinesekkel és a dízelekkel szemben. Elsősorban a feltöltés sebessége és az egy töltéssel megtehető távolság az, ami fejlesztésre szorul, de biztosak lehetünk benne, hogy erre a problémára a következő egy-két évtizedben meg fogják találni a megoldást.
Akkor máris cseréljük le a kőolajfüggő járgányunkat zöldrendszámosra? Hamarosan nem marad más választásunk, de szerencsére ez nem jelent majd akkora változást, mint amikor ló vontatta kocsikról kellett automobilokra átnyergelniük az embereknek. A villanyautókban ugyanúgy szükség lesz kartámaszokra, légterelőkre, autószőnyegekre és kerékpártartókra, mint a mostani benzinesekben, ezért az autofelszerelesek.hu kínálatából a zöldrendszámos autók tulajdonosai is nyugodtan válogathatnak.