Autófelszerelés Blog

A dísztárcsák csodálatos világa

2018.05.16 10:00

Az autókat díszítő kiegészítő felszerelések egyidősek az autókkal, bizonyos esetekben azonban még náluk is idősebbek. A dísztárcsák őse például először 1680-ban jelent meg egy lóvontatású kocsin ugyanúgy részben esztétikai, részben praktikus okokból, mint manapság.

Ezt persze még nem úgy kell elképzelni, mint a mai dísztárcsákat, inkább egy kis kupakra hasonlított, amelyet a kerékagyra húztak, és a díszítésen kívül az volt a feladata, hogy megóvja a kerékagyat és a tengelyt a szennyeződésektől illetve a felverődő kavicsoktól.
Amikor aztán a 20. század elején elkezdődött az automobilok forradalma, a gyártók is felismerték az ebben rejlő lehetőségeket, és egyedi tervezésű dísztárcsákat dobtak piacra, amelyek manapság horribilis összegekért találnak gazdára a gyűjtők között. Az amerikai Sandra Mullins, a Hubcap World tulajdonosa rendelkezik a világ egyik legnagyobb dísztárcsa-gyűjteményével, amelyet még az apja kezdett el összeszedni az 1970-es években. A kedvenc gyűjtőhelye az oklahomai autópálya egyik kapuja mellett volt, ahol fekvőrendőrök lassították a forgalmat, a túl nagy sebességgel érkező autók felnijéről pedig a bukkanókra hajtva lepattantak a dísztárcsák, amelyek aztán legurultak a töltésről, és egy helyen gyűltek össze. Sandra apja néhány naponta felkereste ezt a helyet, és egy nagy műanyagzsákba lapátolta a kupacban heverő dísztárcsákat. Egy alkalommal azonban valaki észrevette a lapáttal és a vállára vetett fekete zsákkal az autópálya mellett, és ráhívta a rendőröket, mert azt hitte, egy holttesttől akar megszabadulni…

 


A dísztárcsák talán legismertebb európai gyűjtője az angol Ptolemy Elrington, aki szintén elhullott dísztárcsákra vadászik, ám ő nem a gyűjteményébe illeszti őket, hanem káprázatos szobrokat készít belőlük: kutyákat, halakat, baglyokat, sárkányokat.
Az autofelszerelesek.hu efféle csemegékkel nem tud szolgálni vásárlóinak, de aki jó minőségű dísztárcsákra vágyik kedvező áron, az keresse fel honlapunkat, és nem fog csalódni.